Skip to content

תמ”א 38 היא מונח שמוכר על ידי רבים. כל מי שמתגורר בבית משותף באיזור הביקוש, כבר ניהל שיחה עם השכנים, או עם יזמים שמנסים לצרף גם את הבניין שלו לפרויקט. אז לפני שאתם יוצאים לדרך, הנה מילון מונחים שיאפשר לכן להבין מי נגד מי ובעיקר מה מתאים לכם.

תמ”א 38 – תמ”א (ראשי תיבות של תוכנית מתאר ארצית) 38 היא תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה ופגיעות טילים. זו היתה המטרה הראשונית, אבל כיום, היא הפכה בעיקר לתוכנית להגדלת שווי הנכסים של בעלי דירות בבניינים ותיקים באיזורי הביקוש בפריפריה התוכנית אינה כלכלית מספיק וכמעט שלא מתבצעת. הרעיון – לתת ליזמים פטורים שונים שיאפשרו להם לחזק את המבנה הקיים, להוסיף שטח מגורים – כולל ממ”ד, לדירות הקיימות, להוסיף גם מעלית וכן דירות נוספות, שמכירתן היא זו שמאפשרת את קיומו הכלכלי של הפרויקט. התוכנית תקפה לגבי בניינים שהוצא אישור לבנייתם לפני 1980, אם כי יש להניח שככל שיעבור הזמן, תינתן גמישות לגבי המועד הקובע.

תמ”א 38 – ההבדל בין התיקונים

תמ”א 38/1 – זו התוכנית המקורית, שבה הבניין מחוזק, לא נהרס לגמרי, והבנייה הנוספת מתבצעת עליו. התוכנית אושרה בשנת 2005 ומאז תוקפה הוארך מספר פעמים

תמ”ר 38/2, תמ”א 38/3 – התיקונים לתוכנית נוגעים כבר להריסה ובנייה מחדש, כמו פרויקט פינוי בינוי קטן – מפנים את הבניין, מוחקים אותו לגמרי ובונים במקומו בניין חדש לגמרי. הדיירים יכולים לצפות כאן לקבלת דמי שכירות לתקופת הבנייה וכמו בתוכנית המקורית, לקבלת נכס גדול יותר ששווה הרבה יותר.

פינוי בינוי -ממשפחת ההתחדשות העירונית – כמו תמ”א 38/2, רק שנוגע לרוב למתחמים גדולים יותר – לעתים שכונות שלמות. באופן טבעי, המימוש מורכב וארוך יותר, שכן נדרשות חתימות של מאות דיירים לכל פרויקט ולא 10 עד 20, כפי שדורש פרויקט תמ”א פשוט.

תמ"א 38 מילון מונחים
פרויקט תמ”א 38 בהרצליה

דייר סרבן – כינוי של דייר שמסרב לחתום על ההסכם ובכך מונע את קידום הפרויקט. לעתים מדובר בדייר סחטן – כזה שרוצה לקבל יותר מאחרים. בית המשפט בשנים האחרונות מנסה להלחם בתופעה ופעמים רבות פוסק כנגד דייר כזה.