תיקון לחוק רישום קבלנים, יגביר להערכת אנשי משרד השיכון, את יכולת האכיפה נגד פשיעה חמורה בענף הבניין וצפוי לחזק את התחרות ולהוריד מחירים לצרכנים של קבלנים הפועלים בהיקפים קטנים. התיקון אושר בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. את התיקון יזם משרד הבינוי והשיכון יחד עם משרד המשפטים, פרקליטות המדינה, משרד ראש הממשלה ומשטרת ישראל. תיקון זה נוצר במטרה לאפשר לענף הבנייה לפעול באופן יעיל, איכותי ותחרותי, נכתב בהודעת המשרד.
להלן עיקרי התיקון לחוק רישום קבלנים:
יורחבו סמכויותיו של רשם הקבלנים לפעול מול קבלן על סמך מידע מודיעיני שהתקבל מהמשטרה הקושר את הקבלן לפשיעה חמורה ומאורגנת, כך שיוכל למנוע רישום של אותו קבלן או לבטל רישומו מפנקס הקבלנים. זאת נוכח תופעות חמורות הקיימות בענף, כדוגמת גביית דמי חסות, סחיטה באיומים, איום על קבלנים ודחיקתם החוצה מפרויקטים ועד כדי דחיקתם מעיסוק בענף בכללותו. יצוין כי לתופעות אלו השפעות כלכליות משקיות רחבות, בין השאר, בשל פגיעה בתחרות בין הקבלנים בשוק והעלאת מחירי העבודות, הגוררות בהמשך עלייה במחירי הדיור וההוצאה הציבורית וירידה ברמה המקצועית של הקבלנים.
שר הבינוי והשיכון יוסמך למנות מפקחים מבין עובדי משרדו על מנת להגביר את אכיפת חוק רישום קבלנים באתרי הבנייה. מפקחים אלו יוסמכו להגיע לאתר בו מבוצעות עבודות הנדסה בנאיות, לדרוש ולקבל מידע ומסמכים הנוגעים לאכיפת החוק, כולל מסמכים המעידים על הקבלנים הפועלים באתר, ממי הם קיבלו את העבודה באתר ולמי הם הסבו אותן. מחלקה ייעודית הוקמה בשנה האחרונה באגף רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון.
שר הבינוי והשיכון יוסמך לקבוע לקבלנים הרשומים בסיווג הנמוך ביותר דרישת העסקה של בעל מקצוע הנדסי אחד בלבד, במקום שני עובדים הנדרשים כיום מכל קבלן. מדובר במהנדס, הנדסאי או מנהל עבודה, שהם בעלי כישורים וניסיון מקצועי כנדרש בחוק, ותפקידם לשמש אחראי הנדסי על עבודות ההנדסה הבנאיות שמבצע הקבלן. תיקון זה בעל פוטנציאל להקל כלכלית באופן משמעותי על הקבלנים בסיווג הנמוך ובכך לאפשר ליותר קבלנים לפעול, לצבור ניסיון ולהתקדם לסיווגים הגבוהים יותר, כך שהקלה זו צפויה להשפיע על כלל רמות הסיווג של הקבלנים.
יצחק גולדקנופף, שר הבינוי והשיכון: "אני מברך על העברתו המהירה של תיקון חקיקה חשוב זה. ענף הנדל"ן הוא בין מנועי הכלכלה החשובים ביותר בישראל ולפיכך ייעולו והגברת התחרות בו בעלי משמעות מעבר לאיכות הבנייה הטובה יותר או החיסכון לרוכשים והשוכרים של הדירות. תיקון החקיקה הנוכחי מהווה רגולציה מהסוג הטוב ביותר, בכך שהוא מגביר את יכולת השוק לפעול באופן מיטבי, עם גורמי פשיעה מורחקים והגברת התחרותיות. נמשיך למצב את ענף הנדל"ן ככזה שמרים את כלכלת המדינה מעלה".
יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "תקופה מורכבת זו דורשת מאיתנו לנצל את ההזדמנויות לקידום של תחום הבנייה בישראל, כאשר תיקון חקיקה זה מבצע זאת באופן מדויק. לצד חידוד רגולטורי זה אנו חותרים לשילובם של יותר ישראלים בתחום, עידוד שיטות בנייה מתקדמות החוסכות בכוח אדם ותכנון מחדש ובנייה איכותית יותר של המרחבים שנפגעו במהלך המלחמה. יעדנו במשרד לצאת מחוזקים ומתקדמים יותר מבעבר דווקא בתקופה זו".