לא מפסיקים לחדש
חטיבת עבודות הגמר של קבוצת הנדל”ן תדהר, ביצעה ב-5 השנים האחרונות פרויקטים בהיקף של מאות אלפי מ”ר, בין היתר בזכות גישת ה-ONE STOP SHOP הייחודית והחדשנית שמשלבת תכנון + ביצוע, בסיוע מודל ה-BIM – מודל שמקצר לוחות זמנים ללקוחות וחוסך להם כסף
ביצוע עבודות גמר ומעטפת בפרויקטים של משרדים, מסחר, מלונאות וכו’, הוא ענף שעובר בשנים האחרונות התפתחות משמעותית. הלקוחות, שמבינים את הכוח של עיצוב ומיתוג המשרד ביצירת חוויית עבודה נעימה ופוריה יותר ובמיצוב פני החברה, כבר אינם מסתפקים במפרט בסיסי. החומרים והטכנולוגיות החדשות דורשות התמחויות ייחודיות ולכן ישנה חשיבות בבחירת חברה מתאימה, בעלת יכולות מתאימות.
על רקע זה, בשנת 2011, החליטה קבוצת תדהר, מחברות הנדל”ן הגדולות בישראל, להקים את תדהר עבודות גמר – חטיבה מקצועית המתמחה בעבודות גמר ומעטפת בנדל”ן עסקי. בריאיון למגזין, מספר יאיר בן עמי, מנכ”ל החטיבה, כי החברה ביצעה בחמש השנים האחרונות פרויקטים בהיקף של מאות אלפי מ”ר ובימים אלו היא נמצאת בשלבי ביצוע שונים בפרויקטים בהיקף של כ-135 אלף מ”ר.
בחברה גאים במיוחד על השימוש בטכנולוגית – Bim – Building Information Modeling. לדברי בן עמי, “השימוש ב- ‘BIM’ הוא לא פחות ממהפכה בתחום התכנון-ביצוע. אנו מתכננים בסיוע טכנולוגיות תלת מימד מתקדמות ושואבים מתוך המודל את כל המידע שנדרש לבנייה איכותית, חסכונית, יעילה ומותאמת. אנחנו היחידים בישראל שמשתמשים בזה לאורך כל התהליך מהתכנון ועד הביצוע. אנו מכשירים סטודנטים מהטכניון לעבוד כמנהלי מודל ואז כמנהלי תכנון. למעשה ייצרנו כאן מקצוע חדש. יש לנו מחלקת מנהלי תכנון, שם בונים את המודל, מטפלים בו מול הלקוח ומעבירים למחלקות הביצוע השונות בחטיבה”.
בחברה לקחו את החדשנות, כפי שהיא באה לידי ביטוי בטכלוגיית ה- BIM צעד נוסף קדימה, עם הקפדה על גיוס קבוע של מהנדסים צעירים, שנותנים נקודת מבט רעננה. לדברי בן עמי, “הגיל הממוצע של הצוותיים הוא 30-31 , כולם בוגרי טכניון, יחסית צעירים, עם ראש פתוח לאימוץ טכנולוגיות ושיטות עבודה חדשות ומתקדמות. ברגע שאנו מגייסים אותם, אנו נותנים להם תקופת לימוד וחניכה של צוותים קיימים, מרגע שהם נכנסים למערכת אנו רואים מיד הצעות ייעול וחדשנות פורצת דרך”.
לדבריו, “מעבר לפיתוח של תוכנות ביצוע חדשות, אנחנו לוקחים תוכניות רעיוניות ומבצעים תחת אותה סביבת עבודה שמשקפת ללקוח את כל הערך שהוא מחפש, כבר בשלבי האיפיון. עשינו את זה ב-2 פרויקטים מאוד גדולים, בהם התחרנו במכרז וכאשר הם ראו את הפער הגדול של מה שאנחנו יודעים לייצר, כבר בשלב מקדמי ביותר – כמו לוחות זמנים, עמידה בתקציב וירידה לפרטי פרטים עוד בשלב הסקיצות, הם העריכו את החדשנות העצומה ובחרו בנו”
מה היתרונות הגדולים של עבודה במודל BIM?
“היתרונות העיקריים של עבודה במודל ‘BIM הם יצירת סטנדרט איכות ברמה הכי גבוהה, בלוחות הזמנים הקצרים ביותר – משמעותית. אנו למעשה מתעשים את העבודה כך שכל פרטי הפרויקט ידועים ומתוקצבים מראש. בנוסף, יש יתרון מובנה עבור הלקוח – אם בעבר הלקוחות היו רגילים לראות תוכניות בדו-מימד, הם מקבלים בזמן האפיון, מודל תלת-מימד, עם סיור וירטואלי בפרויקט, שמאפשר להם לראות את החלל לפרטי פרטים – זה כלי מדהים שעוזר להם לקבל החלטות ולנו- להיות מאוד גמישים בהתאמת הפתרון ללקוח”.
האם המודל מתאים לפרויקטים בהיקפים שונים?
“בהחלט. אנחנו מבצעים פרויקטים של החל מ-500 מ”ר ועד הפרויקטים הגדולים במשק – לדוגמה 30 אלף מ”ר שאנחנו מבצעים בימים אלה בבית מנורה, בניין ארנסט אנד יאנג, בניין מידטאון, קבוצת פלייטק בעזריאלי שרונה ועוד. ובמקביל לכל זה, אנחנו מבצעים כיום גם פרויקט בוטיק של משרד עורכי דין בשטח של 500 מ”ר במגדל השחר. כלומר, כחברה עם יכולות ועם כלים, אנו יודעים לתת מענה גם לפרויקט ענק, על ידי הכשרת כוח אדם מתאים ויכולת תכנון, ובמקביל, לטפל באותם סטנדרטים בפרויקט קטן ובוטיקי. בשני המקרים האיכות ללא פשרות ולוחות הזמנים הם ברזל. עד היום, בצענו עשרות פרויקטים בהיקף של מאות אלפי מ”ר ומעולם לא איחרנו במסירה”.
ציינת שאתם פועלים בשיטה של “תכנון ביצוע”. למה הכוונה?
“אנחנו קוראים לזה פרויקט Turn KEY – כי הלקוח מגיע אלינו עם כל הדרישות, אנחנו מבצעים איתו את התכנון המפורט, בהתאמה לצרכים שלו ומבצעים עבורו את הפרויקט – כולל הכל, מא’ ועד ת’. יש מנהל פרויקט שמלווה את הלקוח לאורך כל הדרך ואנחנו דואגים למסור לו – בזמן, משרד מוכן פיקס, עם כל מה שצריך”.
עוד מוסיף בן עמי כי: “צריך להבין, באמצעות שיטת העבודה שאנו עובדים בה, אנו מצליחים לבצע פרויקטים בחצי מהזמן הנדרש לכך בדרך כלל! אם בשיטות הרגילות הכנת הפרוגרמה עד בחירת הקבלן, ואז הכנת כתב הכמויות והקמת קומת משרדים נמשכת כ-8 חודשים, אנחנו מסיימים את זה ב-4 חודשים. ולא פחות חשוב – יש תקציב סגור ונעול שלא חורגים ממנו, מכיוון שהלקוח מאשר את התוכנית, כולל כל חומרי הגמר כבר בשלב ההתקשרות הראשונית. זאת, להבדיל מהשיטה המקובלת, של עבודה עם כתבי כמויות”.
לדבריו, כיום ברור כי “השוק הולך למקום הזה של תכנון ביצוע, לצד מזמיני עבודה שלא חשבו על זה בעבר – כמו משרדי ניהול ופיקוח. אנחנו מקבלים בקשות להדרכה ללמוד את השיטה, כשהכל סביב חדשנות, דברים שעדיין לא מאוד מקובלים היום”.