Skip to content

חוק השכירות והשאילה עוסק בהסדרתם של הסכמי שכירות בישראל. למעשה הסעיף הראשון בחור עוסק בהגדרת השכירות שהיא למעשה זכות שהוקנתה בתמורה לדמי שכירות, להחזיק בנכס ולהשתמש בו שלא לצמיתות. למעשה מדובר באחד החוקים היציבים שכמעט ולא עברו שינויים מאז חקיקתו בכנסת השביעית. בשנת 2017 נערך שינוי בחוק שמגדיר מחדש את הסכמי השכירות בעקבות שינויים שחלו עם השנים. המדריך הזה סוקר בעבורכם את המשמעויות המרכזיות של התיקון לחוק, והשפעתו על השוכרים והמשכירים בשוק.

מה מטרת החוק החדש?

חוק השכירות והשאילה החדש עוסק למעשה בפערים שנוצרו במשך הזמן, ומטרתו לאזן את היחסים בין הצדדים בהסכם השכירות, ולהגביר את הוודאות אצל כל אחד מצדדי העסקה. למעשה החוק החדש דן גם בחובות שעשויים להיווצר כתוצאה מהשכרת נכס, וכמובן בהסדרי התשלום כמו גם במועד חובת התשלום של המשכיר לשוכר. למעשה המטרה העיקרית של השינוי בחוק היא לייצר אפשרות של שכירות הוגנת בין שני הצדדים המעורבים בעסקה, ולהבטיח את ההתנהלות התקינה של שוק השכירות למגורים.

 

אילו שינויים משמעותיים חלו בחוק השכירות החדש?

 

אספנו בעבורכם חלק מהשינויים החשובים שנעשו בחוק, על מנת שתוכלו לדעת מה זכויותיכם בנודע להשכרה של נכסים:

–     החוק מגדיר בצורה טובה ומפורטת מה היא ״דירה ראויה למגורים״. התיקון התבצע כך שהדירה המושכרת חייבת להכיל תנאים סניטריים בסיסיים על מנת להפוך אותה לראויה כמו: פתחי איוורור, מערכת חשמל, ניקוז מים ועוד. כל מסירה של דירה שאינה ראויה למגורים מהווה הפרה של חוזה השכירות, ובמצב זה השוכר יוכל לבטל את החוזה בכל עת.

–     השינוי השני החשוב שנערך בחוק החדש כולל רמת פירוט גבוהה יותר של חוזה השכירות הנחתם בין הצדדים. על החוזה להערך בכתב בלבד, להיות חתום ומוסכם על שני הצדדים, כאשר לכל אחד מבעלי העסקה יינתן עותק של החוזה. בתוך החוזה יש לכלול פרטים מהותיים לגבי מצב הנכס, קומה, תקופת השכירות פגמים בנכס, דמי השכירות ועוד פרטים חשובים נוספים.

–     עוד שינוי בחוק שמטרתו לייצר שכירות הוגנת נוגע לתיקון תקלות בנכס. למעשה החוק קובע כי השוכר אחראי על כל ליקוי או פגם שנגרם כתוצאה משימוש לא סביר, ואילו המשכיר אחראי על יתר התיקונים. סעיף זה מסדיר במקרים מסוימים מקרים בהם ישנה דרישת הוצאות מהמשכיר או קיזוז נזקים מדמי השכירות. כמו כן, סעיף נוסף קובע כי השוכר לא יישא בתשלום של ביטוח מבנה, וכן לא יישא בתשלום של דמי תיווך, אם המתווך פעל מטעם המשכיר, וכי הערבות הכרוכה בהוצאה כספית לשוכר תוגבל לסכום של 3 חודשי שכירות.

כפי שניתן לראות החוק עושה תיקום לסוגיות שונות אשר עולות בעניין השכרת נכסים, ודואג להגן על הצד של השוכר כמו גם על הצד של המשכיר בצורה הטובה ביותר. אם כך, בפעם הבאה שאתם מתכננים לשכור או להשכיר דירה, מוטב כי תעברו על הסעיפים בחוק.