Skip to content

במרכז תוכנית המתאר לעיר הוד השרון, שאושרה לאחרונה בוועדה המחוזית לתכנון ובניה, ניצב חזון תכנוני ייחודי מסוגו בישראל ‘טבע עירוני’ המיושם בימים אלו ברחבי העיר כחלק מתוכנית רב שנתית. ראש העיר, חי אדיב: “תכנון כוללני ארוך טווח הוא המפתח לצמיחה עירונית מושכלת הנותנת מענה מקיף לצרכי התושבים, בכל תחומי החיים, היום ולדורות הבאים. חזוננו התכנוני הוא הבסיס לשמירת זהותה של העיר כבעלת מרחבי הטבע הגדולים ביותר באזור מרכז הארץ, כמו גם להעצמתה החברתית והכלכלית”.

יצירתו של חזון עירוני, מהווה את הבסיס לתכנון עתידי נכון של כל עיר. החזון מגדיר את החשיבה לעתיד, את האסטרטגיה העירונית על בסיסה יקבעו יעדי הפיתוח והתכנון העתידי. הוד השרון, היא אחת הדוגמאות הבולטות בישראל לעיר מתפתחת שהשכילה להגדיר לעצמה חזון אשר יעמוד בבסיס התכנון שלה לעתיד. במרכזה של תכנית המתאר לעיר  שאושרה לאחרונה, ניצב חזון “הטבע העירוני”. חזון יחיד מסוגו בישראל ומהבודדים בעולם, שעיקרו שילוב ייחודי בין עירוניות לטבע.

הוד השרון, עיר שהוקמה מאיחוד של ארבעה מושבים חקלאיים היא כיום אחת הערים הצומחות ביותר בישראל. עיר מבוקשת הנהנית מהגירה חיובית של למעלה מ-1,500 תושבים חדשים מדי שנה, אשר מבקשים לקבוע בה את ביתם.

מדינת ישראל נמצאת בעיצומה של תנופת פיתוח. גידול האוכלוסין והביקוש הגובר לדיור, יוצרים מוטיבציה רבה של גופי המדינה השונים לעודד בנייה. האתגר של ערים דוגמת הוד השרון הנמצאות בלב אזורי הביקוש, הוא לא להסתפק רק בבנייה. תפקיד העירייה, מאמינים בהוד השרון, הוא לגלות יוזמה וחוכמה תכנונית כדי לשמור על איזון נכון, שיאפשר לה להקדיש חלק ניכר מעתודת הקרקע, לטובת פיתוח מתחמי טבע, נופש ופנאי תוך שילובם במרקם העירוני ובמארג הצרכים השונים של תושביה בכל תחומי החיים.

הכפלת השטחים הירוקים

חי אדיב, ראש עיריית הוד השרון

חזון הטבע העירוני של הוד השרון אשר שולב במסגרת תכנית המתאר של העיר, כולל את הרחבתם של השטחים הירוקים בעיר שעתידים להכפיל עצמם מ-15,000 מ”ר ל-32,000 מ”ר. בנוסף, ל-60 הפארקים והגינות השכונתיות הקיימות היום, תתווספנה רשת של 6 פארקים גדולים בשטח של כ-100 דונם כל אחד, שייצרו רצף ירוק במרכזה של העיר. לצדם של הפארקים תוקמנה מגוון גינות שכונתיות נוספות אשר יספקו לכל התושבים מרחבי פנאי בסמיכות למקום מגוריהם.

גולת הכותרת של הטבע העירוני בהוד השרון יהיה פארק רחב היקף בשטח של 1,400 דונמים בדרום מערב העיר, שבימים אלו נמצא בהקמה וכולל מתחמי נופש ופנאי מגוונים, לצד מערכת ייחודית לטיהור והשבת מים הזורמים ממכון הטיהור של העיר, דרך שני אגני אחו לח, בהיקף של 88 דונמים ועד לאגם אקולוגי ייחודי מסוגו בהיקף של 30 דונמים ולנחל הירקון, כחלק מהפרויקט הלאומי לגאולתו.

לצד מערכת ייחודית זו, יכלול הטבע העירוני של הוד השרון גם את חידושם והחייאתם של תוואי הנחלים שזרמו בעבר בעיר. בסוף התהליך הרב שנתי, יזרמו בהוד השרון ובישובים הסמוכים 22 ק”מ של נחלים, סביבם תישמר רצועה ברוחב 100 מטרים שתשתמש כאזור פנאי ונופש, לצד שבילי הליכה ורכיבה.

שיתוף הציבור בתהליך

לאחר הליך שיתוף ציבור ארוך ומסודר אותו קיימה העירייה בשנים 2005-2006 הציג ראש העיר, חי אדיב, את חזון הטבע העירוני של העיר, אשר אוגד לכדי התוכנית האסטרטגית הייחודית של הוד השרון שאושרה ופורסמה לציבור הרחב כבר בשנת 2008. “כשהחזון הוצג הוא נתפס כחלום רחוק, אבל היום, פחות מעשור לאחר מכן, הוא כבר חלק בלתי נפרד מעירנו, זרענו לאורך השנים את הזרעים והיום אנו עדים לצמיחתם של הניצנים הבאים לידי ביטוי בפארקים, במערכת טיהור השפכים המתקדמת, באגם ובאגני האחו לח. העובדה שהחזון עוגן בתוכנית המתאר ל-2050, מבטיחה כי גם לרשות ילדינו ונכדינו יעמדו מרחבי טבע פתוחים במרחק הליכה מביתם, תוך שהחזון ימשיך להתממש בתוכניות העבודה הרב שנתיות אותן מובילה העירייה. זו המחויבות שלנו עבורם”.

לצד העצמת מרחבי הטבע, מאגדת תוכנית המתאר לעיר תכנון עתידי נכון ומשולב ומבטיחה בנייה הדרגתית, תוך שמירה על הוד השרון כעיר המציבה את הקהילה והטבע במרכז עשייתה. במסגרת התוכנית תתווספנה לעיר בטווח של כ-50 שנים מהיום, כ-26 אלף יחידות דיור, תוך שמירה על הרף המינימאלי המוגדר בתוכנית המתאר הארצית והוא 14 יחידות דיור בלבד לדונם בבניה חדשה, כך שצפיפות האוכלוסין בהוד השרון תישאר הנמוכה ביותר מבין ערי השרון גם בעתיד. עוד מציגה תוכנית המתאר לעיר שורה של פתרונות תחבורתיים המחייבים את משרדי הממשלה וכן תוכנית להוספתם של 1,900,000 מ”ר לתעשייה ומסחר אשר יאפשרו יצירתו של מנוף כלכלי משמעותי לעיר.

“חזון עירוני הוא הבסיס לתכנון עתידי נכון ולהבטחת התפתחותה של העיר בהדרגתיות תוך מתן מענה למגוון הצרכים של תושביה”, מסכם ראש העיר חי אדיב. “חזוננו התכנוני הוא הבסיס לשמירת זהותה של העיר כבעלת מרחבי הטבע הגדולים ביותר במרכז הארץ, כמו גם להעצמתה החברתית והכלכלית של העיר וקיבועה כעיר מקיימת המשמרת את משאבי הטבע שלה ואת איכות החיים של תושביה”.