במגדל העמק, המכונה גם "עמק הסיליקון הצפוני" בזכות קריית ההיי-טק המשגשגת, חתמו לאחרונה על הסכם גג לבניית 6,000 יחידות דיור בהשקעה של מיליארד שקלים.
"אתם תראו את ההזנקה האדירה שתבוא למגדל העמק בעקבות כביש 6, תחנת הרכבת, שדה תעופה העתידי ותנופת הבנייה", כך אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו במהלך טקס חתימת "הסכם גג", שהתקיים החודש במגדל העמק.
דבריו של נתניהו מבוססים על עובדות. מגדל העמק עלתה על מסלול ההמראה לפני כעשור, עת נאבק ראש העיר אלי ברדה על הרחבת שטחה המוניציפלי של העיר. המאבק כלל 3 וועדות חקירת גבולות מוניציפליים. בסופו הצליח ברדה להגדיל את שיטחה המוניציפלי של העיר ולהרחיב את גבולותיה ב-1,500 דונמים. בעקבות כך הוכנו שתי פרוגראמות לבניית כ-6,000 יחידות דיור ובסופו של התהליך, צפוייה אוכלוסיית העיר להכפיל את עצמה ולהגיע עד ל-50 אלף תושבים.
בתוך כך, לראשונה בתולדות העיר, הוכנה ואושרה תכנית מתאר כוללנית בעלות של כ-4 מיליון שקלים. עיקרי התכנית כוללת ארבעה נושאים מרכזיים: צמיחה, התחדשות, תעסוקה ונוף. המטרה הסופית של התכנית היא להביא לגידול באוכלוסיית העיר במקביל לפיתוח שכונות חדשות, זאת לצד שיקום מרכז העיר והשכונות הוותיקות והתחדשות עירונית.
מחירים אטרקטיביים
כבר היום נחשבת מגדל העמק לעיר מתפתחת עם מיקום מצוין, מה שהביא בשנתיים האחרונות לנהירה של זוגות ומשפחות צעירות, שלא הותירו בעיר אפילו דירה אחת חדשה למכירה. העיר, שמוקפת יערות וחורש טבעי, נהנית מפעילות נדל"נית מואצת וכבר ניתן להצביע על הגירה החיובית לעיר שתלך ותגבר בשנים הקרובות. פרויקטים שונים, הן של צמודי קרקע והן של בנייה רוויה, נמצאים באכלוס, בנייה והליך בקשה להיתר, במטרה לתת מענה למגוון אוכלוסיות, כגון משפרי דיור וזוגות צעירים.
בנוסף, מגדל העמק הייתה בין עשרת הערים הראשונות שנבחרו להשתתף בתכנית הלאומית של משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון "מחיר למשתכן". זמן קצר לאחר הבחירה, כבר פורסמו המכרזים הראשונים ליזמים.
מיד עם פרסום התכנית ביקש ראש העיר אלי ברדה מראשי משרד הבינוי והשיכון לעלות את אחוזי העדפה לבני העיר כדי שאלה יבנו את ביתם בעיר. ואכן, ראשי המשרד הבינו את החשיבות, נענו לבקשה והעלו את אחוזי העדפה מ-20% אחוז עד לשיעור של 50%. כלומר, כל דירה שנייה תימכר לזוגות ומשפחות צעירות, המבקשים להמשיך ולהתגורר בעיר.
שלושת המכרזים הראשונים במסגרת המסלול המוזל של "מחיר למשתכן", כבר שווקו בהצלחה. במסגרתם ייבנו בשכונת "מצפה העמק" כ-200 יחידות דיור במחירים מוזלים. לאחרונה פורסם מכרז נוסף של 372 יחידות דיור, אף הם במסלול של "מחיר למשתכן", שעתיד להסתיים בקרוב.
למרות שמגדל העמק נהנית מתדמית חיובית ותושביה מעידים על איכות חיים גבוהה, היא מצליחה לשמור על מחירי דירות אטרקטיביים, גם עבור אלו שאינם רוכשים במסגרת המסלול של "מחיר למשתכן". כך למשל בשכונה המבוקשת "נחל הצבי", ניתן למצוא דירת יד שנייה בת 4 חדרים במחיר של 700-800 אלף שקלים. דירה חדשה באותה שכונה תעלה 100 אלף שקלים יותר.
תעסוקה, תחבורה ונוף משכר
מגדל העמק מתהדרת בחוזקות רבות שאמורות להמשיך ולמשוך זוגות ומשפחות צעירות לעיר. תחום התעסוקה, לדוגמא, נחשב לפרמטר מרכזי בהליך קבלת ההחלטות בעת רכישת דירה. מגדל העמק שזכתה לכינוי "עמק הסיליקון הצפוני" נחשבת כיום לאחת מהערים המובילות בתחום ההיי טק וכמרכז תעסוקה אזורי, המספק תעסוקה לאלפי עובדים בגליל. בנוסף, העיר מציגה נתוני אבטלה מהנמוכים בארץ.
בעיר קיימים שלושה פארקי תעשייה, בהם קריית היי-טק משגשגת ב"רמת גבריאל", שמאכלס ברובו מפעלי היי-טק וחברות העוסקות במחקר ופיתוח תעשייה זעירה, אזור תעשייה 'דרומי' המאכלס מפעלי לואו-טק, בתי מלאכה ועוד וכן אזור התעשייה 'שגיא 2000', המשותף למגדל העמק ולמועצה האזורית עמק יזרעאל, שנמצא בתנופת פיתוח עם בנייתם של 4 מפעלים בשנה החולפת. 4 מפעלים נוספים נמצאים בימים אלה בשלבי תכנון וזאת בנוסף להפשרת 180 דונמים לשיווק עבור הקמת מפעלים נוספים.
בין תל אביב לחיפה
מערכת התחבורה והנגישות אל העיר וממנה, עשתה אף היא קפיצה גדולה קדימה. מגדל העמק ממוקמת מרחק של כ-35 דקות נסיעה לחיפה וכשעה מתל אביב. הנקודה הצפונית של כביש 6, מחלף עין תות, מוארכת בימים אלה עד לאזור רמת ישי, מרחק נסיעה של 7 דקות מהעיר וזאת בנוסף לתחנת הרכבת החדשה "מגדל העמק-כפר ברוך" שתנגיש עוד יותר את תושבי העיר למטרופולין חיפה ומרכז הארץ. כל זאת, מבלי להתייחס לשדה התעופה העתידי שאמור להחליף את שדה התעופה הצבאי בבסיס רמת דוד.
יתרון נוסף שנלקח בחשבון בעת העתקת מגורים ורכישת דירה חדשה הוא מיקום העיר ויופייה. כיאה למיקומה בעמק יזרעאל, מגדל העמק מוקפת חורש טבעי ושטחים ירוקים ופתוחים. הרשות מטפחת את הריאות הירוקות, המהוות שליש משטחה של העיר ומכילות מדשאות לצד חורש טבעי. בימים אלה מסתיימות עבודות בהיקף של כ-20 מיליון שקלים בפיתוח "פארק רבין", "פארק הראשונים", "יער בלפור" וגני משחקים וכושר שכונתיים ברחבי העיר, כל אלה לטובת זמן פנאי איכותי לתושבי העיר.
ראש העיר אלי ברדה לא מופתע מהנתונים ומהתנופה שהעיר נמצאת בה ואומר: "המיקום של מגדל העמק על שלוחת הרי נצרת ולמרגלות עמק יזרעאל, לצד מערכת חינוך איכותית, נגישות תחבורתית טובה, איזורי תעשיה ותעסוקה ומחירי דיור אטרקטיביים, מקלים על ההחלטה של תושבים וזוגות צעירים להגיע ולהשתקע בעיר".
הסכם היסטורי
כאמור, הגושפנקה הסופית למצבה של מגדל העמק, כעיר שנמצאת לפני זינוק אדיר, היא החתימה על "הסכם גג" שנערך החודש. במסגרת ההסכם יושקע בעיר סכום פנטסטי של כמיליארד שקלים בהקמת תשתיות ומבני ציבור. מי שהיטיב לתאר זאת היה ראש הממשלה בנימין נתניהו שאמר במהלך טקס החתימה: "מה שקורה היום במגדל העמק זאת הזנקה לעתיד, זה רגע היסטורי עבור העיר. אתם תראו את ההזנקה האדירה שתבוא למגדל העמק, בעקבות כביש 6, תחנת הרכבת, שדה תעופה העתידי ותנופת הבנייה".
על פי ההסכם, שמובילים משרדי האוצר והבינוי והשיכון, עד סוף שנת 2019 ישווקו בעיר מגדל העמק כ-5,674 יחידות דיור בתוספת מסחר ותעסוקה בארבעה מתחמים על אדמות מדינה. לאלה עשויים להתווסף באישור הוועדה המקומית כ-1,509 יח"ד במסגרת הקלת "שבס כחלון", כך שהיקף יחידות הדיור הצפויות לשיווק בשנים אלה יעמוד על כ-7,183 יחידות דיור.
בנוסף ליחידות הדיור החדשות, יוקמו בעיר גם מוסדות ציבור בהם בתי ספר, גני ילדים, מתנ"סים ואולמות ספורט, בתי כנסת ופארקים. כלל תקציב ההסכם מסתכם בכמיליארד שקלים, מתוכם עבודות הפיתוח מוערכות בכ-750 מיליון שקלים, עלות מוסדות הציבור מוערכת בכ-150 מיליון שקלים ולעבודות שדרוג ישן מול חדש הוקצו כ-75 מיליון שקלים. מי שהוביל את החתימה על ההסכם ההיסטורי הוא ראש העיר אלי ברדה יחד עם שר האוצר משה כחלון, שפרגן לראש העיר במהלך הטקס שאמר: "אתה הזנקת היום את מגדל קדימה" שר הבינוי והשיכון יואב גלנט אמר כי "מדובר בהסכם גג משמעותי בעל חשיבות רבה לפיתוחה של העיר מגדל העמק". שני שותפים נוספים שקידמו את החתימה על ההסכם הם מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון חגי רזניק ומנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון. ראש העיר אלי ברדה אמר: ״זהו רגע היסטורי למגדל העמק הנמצאת בתנופה גדולה וממריאה למימוש ׳הסכם גג׳ לבניית אלפי יחידות דיור לאחר הרחבת גבולות השיפוט של העיר והכנת תכנית מתאר כוללנית לצד שתי תכניות גדולות לבניית 6,000 יח״ד ברחבי העיר".
המשימה הבאה: התחדשות עירונית
ראש העיר אלי ברדה הצהיר לא פעם כי אחת המטרות המרכזיות שהוא שם לנגד עיניו היא הנושא של התחדשות עירונית. בקשתו של ברדה לקדם תכנית להתחדשות עירונית כוללת את המרקם הישן במרכז העיר ובשכונות הוותיקות, כדי לעשות צדק חברתי עם התושבים, התקבלה באוזניים קשובות ושר הבינוי והשיכון יואב גלנט ומנכ"ל המשרד חגי רזניק כבר הנחו את חיים אביטן, ראש עיריית חדרה לשעבר, מנהל רשות ההתחדשות העירונית במשרד הבינוי והשיכון, להגיע למגדל העמק במטרה לקדם תכנית אב להתחדשות עירונית שתבוצע באופן מודולרי לצד תנופת הבנייה והשכונות החדשות הנבנות.
בעירייה בטוחים שגם בנושא זה, בשנים הקרובות, יהיו בשורות גדולות.