הכלכלנית הראשית במשרד האוצר פרסמה בדוח שפורסם לאחרונה סקירה מיוחדת על שוק הנדל”ן בירושלים, ממנה עולה כי ברבעון הראשון של 2022 נרכשו בעיר 1,640 דירות בלבד, ירידה של 9% לעומת הרבעון המקביל ב-2021 וצניחה של 33% בהשוואה לרבעון הקודם שהיה רבעון שיא בכמות המכירות בכל הארץ.
דרור אוהב ציון, מנכ”ל ובעלים חברת שיווק הנדל”ן דרא שפועל בעיר שנים רבות ומשווק כיום מספר פרויקטים בעיר מציין בהקשר זה כי הצניחה בכמות העסקאות בירושלים היתה חדה יותר מהירידה הארצית של הדירות שנרכשו לעומת הרבעון הקודם שעמדה על 26% – מה שמעיד על מחסור רב-שנתי חמור בדירות בירושלים. “להערכתי, חסרות בעיר אלפי דירות והפער הולך וגדל מדי שנה. גם רשות מקרקעי ישראל כמעט ולא משווקת קרקעות בירושלים והמנוע המרכזי ליצירת דירות חדשות בעיר הוא התחדשות עירונית. לצערי תהליכי הרישוי והבירוקרטיה איטיים מאוד, ולכל פרויקט של התחדשות עירונית לוקח המון זמן להבשיל ולהביאו לשיווק”, הוא מציין.
עוד עולה מדוח הכלכלנית הראשית, כי משקיעי נדל”ן רכשו בירושלים 270 דירות בלבד ברבעון הראשון – צניחה של 49% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ושל 69% לעומת הרבעון הקודם. גם בפלח זה הירידה בירושלים עולה על הירידה הארצית שעמדה על 60% לעומת הרבעון הקודם. הירידה ברכישות המשקיעים בירושלים ברבעון מגיעה לאחר שנת שיא בפלח זה ב-2021 שבמהלכה נרכשו בירושלים 2,473 דירות חדשות על ידי משקיעים.
לדברי אוהב ציון, “הירידה ברכישות המשקיעים בירושלים תואמת למגמה הארצית, ונובעת מכמה סיבות: ראשית – העלאת מס הרכישה בנובמבר האחרון שדחפה משקיעים לסגור את העסקאות לפני העלאת המס, מה שהתבטא במכירות שיא ברבעון האחרון של השנה. שנית – בירושלים אין מספיק דירות קטנות שמעניינות את משקיעי הנדל”ן ואם יש, הן מיועדות בעיקר לזכאי מחיר למשתכן. שלישית- חלק גדול ממשקיעי הנדלן בארץ הם תושבי חוץ ושער הדולר שירד הפך עבורם את הרכישה בארץ ליקרה יותר”.
ברמה ארצית, כפי שעולה מדוח הכלכלנית, נרכשו בישראל 8,900 דירות חדשות בשוק החופשי, ירידה של 32% לעומת הרבעון הקודם. “מדובר בקצב מכירות של כ-36 אלף דירות בשנה – שהוא קצב נמוך מאוד לכל הדעות. עיקר המכירות נבעו משיווקי קרקע של המדינה והיתרי בנייה שניתנו כבר לפני כמה שנים. אם יימשך הקצב הזה, לצערי המחסור בדירות בכל הארץ לא רק שלא ייסגר, אלא אף יוחרף והמדינה לא תעמוד ביעדים שהציבה לעצמה שמדברים על צורך של כ-50 אלף דירות חדשות בשנה”, אומר אוהב ציון.
“מלאי הדירות שבידי הקבלנים הולך ומצטמצם והמשמעות היא המשך מחסור בדירות בכל הארץ. בעיר מבוקשת כמו ירושלים זה ידחוף את המחירים עוד כלפי מעלה בשנתיים הקרובות לפחות עד שיגיעו לשוק דירות חדשות ממכרזים שהמדינה שיווקה. חוסר היציבות במחירים לא בריא לשוק, משנה לשנה המצב מחמיר וומרחיק את הצעירים מהיכולת לרכוש דירה”, מסכם אוהב ציון.