Skip to content

מערך האכיפה של מנהל הבטיחות יכלול ארבע טכנולוגיות חדשות לאיתור הפרות בטיחות באתרי בנייה. מדוברות משרד הרווחה נמסר כי השימוש בטכנולוגיות השונות יחל כפיילוט מחודש מאי הקרוב כאשר כל טכנולוגיה תפקח על 100 אתרי בניה שונים בעזרת צילומי אווירי (רחפנים) וקרקע; על בסיס הצלחת הפרויקט יבחרו הטכנולוגיות המוצלחות להטמעה קבועה בעבודת הפיקוח על רמת הבטיחות באתרי הבנייה.

שר העבודה והרווחה, חיים כץ: ” שנת 2018 היא שנת תפנית בתחום הבטיחות באתרי הבנייה. לאחר שבצעד תקדימי התחלנו להשית קנסות אישיים על קבלנים רשלניים, אנו מגייסים את האמצעים הטכנולוגיים המשוכללים ביותר לייעול עבודת הפיקוח והעמקת ההרתעה. באמצעות הרחפנים  נוכל לבקר ביותר אתרים, מבלי הכנה מראש תוך תיעוד בזמן אמת של הליקויים עם מיקום מדויק. במקביל ניצור מאגר מידע דיגיטלי שיקל על ניתוח הנתונים מה שיסייע לנו בריכוז המאמצים באתרים הנחשבים ליותר מסוכנים”.

המשרד הוציא מכרז ובו קבע 17 ליקויים שיש לבדוק ולאכוף:

 

1.    עבודה על הגג ללא גידורי שפה ובלי רתמות בטיחות

2.    פיגומים אינם מורכבים כראוי, פיגומים אינם קיימים

3.    חוסר שימוש בציוד מגן אישי (דוגמת קסדות, אין נעלי בטיחות..)

4.    אין גידור למניעת נפילת אדם/חפץ

5.    חוסר שילוט באתר

6.    ביצוע עבודות חפירה ללא דיפון

7.    הנחת אלמנטים טרומיים ללא קיבוע

8     הרמת אדם באמצעות עגורן צריח ללא רתום העובד

9.    ביצוע עבודות ביטומן ללא שמירת מרחקי בטיחות במקום

10.  זיהוי מכונת הרמה שתאפשר ביצוע בדיקה לתקפות תסקיר

11.  גידור אתר

12.  בקרת כניסה לאתר

13.  הנפה בטוחה של ציוד

14.  שינוע של ציוד וחומרי בנייה

15.  הנחה/אחסון תבניות נכונה

16.  מנגנון התנגשות (אנטיקוליזון) בחפיפת עגורני צריח

17. ארגון אתר הבנייה (סדר וניקיון)

אכיפה באמצעות 4 ספקים

כאמור, לאור הנתונים הקשים בבטיחות ענף הבניה, מנהל הבטיחות מגביר בהתמדה את הפיקוח באתרי בניה ואת המאבק בקבלנים מפרי חוק. בחודשים הקרובים יחל משרד העבודה והרווחה בהפעלת 4 ספקים של טכנולוגיות לאיסוף ואיתור של הפרות בטיחות ב-400 אתרי בנייה. בשלב ראשון, כל חברה תבחן את הישימות של הכלי הטכנולוגי המוצע על ידה ב-100 אתרי בנייה שונים.

תהליך הפיילוט נועד על מנת לבדוק את תפקודן של טכנולוגיות חדשות אלה ולבחון את המשך הטמעתן ושילובן במערך הפיקוח, כך שיהוו כלי נוסף למאמצי הפיקוח והאכיפה שקיימים כיום, שישפרו את זמני התגובה ויקנו יעילות רבה יותר שבסופו של דבר תוביל להצלת חיי אדם. מדובר בשיתוף פעולה חדש וייחודי עם ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי אשר מאפשר להפעיל כלים חלוציים אל מול אתגר תאונות הבניה.

ייעול הפיקוח

הטכנולוגיות החדשות, שיסופקו על ידי חברות מ.נ.מ אפליקשנס בע”מ, גיאוכום בע”מ, סייפגארד, ג’סט מאנאג’ בע”מ וחדשנות יישומית בע”מ  יסייעו באיסוף נתונים, ניתוחם ועיבודם, וצפויים לייעל ולהגביר את פיקוח המשרד באתרים בהם קיים חשש לקיומו של מפגע בטיחותי.

הטכנולוגיות החדשניות יקלטו את המידע באמצעות תיעוד וידאו ותמונות סטילס מהקרקע ומלבד חברת ג’סט מאנאג’, גם מהאויר באמצעות רחפן. כך ייצרו מאגר מידע דיגיטלי משוכלל לחמ”ל האכיפה שהוקם על ידי המשרד בינואר השנה.  המאגר יקל על ניתוח את הנתונים ויעניק תמונת מצב על אתרי הבניה השונים, כך יעזור לרכז את המאמצים באתרים הנחשבים ליותר מסוכנים. בנוסף, ניתן יהיה לעשות שימוש במידע שסיפקה המערכת לצרכים נוספים, כגון תיעוד המפגעים הבטיחותיים לשם תהליך הטלת קנסות.

חיפויש ליקויי בניה באמצעות רחפן

חברת מ.נ.מ אפליקשנס תאסוף הפרות וליקויים באמצעות צילום אווירי (רחפן) וצילום רכוב קרקעי. המידע ינוהל באמצעות חדר מצב ותוכנת מידול אתר ייעודית. דוח המכיל מידע ותמונות עבור כל אתר יישלח ממערכות הספק. חברת גיאוכום בע”מ תפעיל גם כן צילום רכוב קרקעי וצילום אווירי באמצעות רחפן. האכיפה תתבצע בדרך של מעקב ארוך טווח (במשך יום עבודה שלם) של סוקר בתוך רכב סמוי שיבצע תצפיות על אתר הבניה תוך הסרטת הפעילות וההתרחשויות מהקרקע. המידע הרב שייאסף ינוהל ויתוקצר באמצעות תוכנה ייעודית שתופעל בחדר מצב כאשר דוח המכיל מידע ותמונות עבור כל אתר יישלח ממערכות הספק. חברת סייפגארד חדשנות יישומית בע”מ תפעיל צילום קרקעי באמצעות אפליקציה קיימת לאיתור ליקויי בטיחות וצילום אווירי באמצעות רחפן. המידע יזרום מהשטח אל המינהל ויוצג במערכת ממוחשבת ייעודית. ג’סט מאנאג’ בע”מ תאסוף מידע קרקעי באמצעות אפליקציה. האיסוף יבוצע באמצעות סוקר מהקרקע שעובד עם אפליקציה שבה שאלון על המפגעים עם שאלות מתחלפות רנדומאלית, כולל חזרתיות של שאלות המצביעות על גורם הסיכון והמפגע. פענוח המידע יעשה באמצעות צוות חדר בקרה.

מהמשרד נמסר כי משרד העבודה והרווחה נוקט בפעולות נוספות על מנת להגביר את ההרתעה; ביניהם העיצומים הכספיים שיצאו לדרך בחודש ינואר השנה, במסגרתם מחולקים קנסות והתראות לכל קבלן שמפר את חוקי הבטיחות, כאשר לצדם מבוצעות פעולות הסברה מאסיביות באתרי הבנייה בשפות שונות לפועלים ולמנהלי העבודה בשטח. לאחרונה מינהל הבטיחות הכשיר מפקחי בטיחות בבנייה נוספים, שמהווים מכפיל כוח במאבק בתאונות הבנייה. מדובר בצעד ראשון בהליכי גיוס כוח אדם שהמשרד מוציא לדרך בימים אלו, הגדלת כוח המשימה על ידי כוח אדם איכותי לצד טכנולוגיה יעילה תאפשר למשרד לייעל את פעולות האכיפה והפיקוח באתרי הבנייה.