Skip to content

אם המדינה היתה מטפלת בחסמים ובמגבלות שהיא משיתה על שוק הנדל"ן הישראלי, כל רוכש דירה היה חוסך כחצי מיליון שקל (493 אלף שקל) ממחירה של דירה ממוצעת בשווי 1.7 מיליון שקל, כך עולה מניתוח מיוחד שערכה התאחדות הקבלנים בוני הארץ לסיכום העשור האחרון בשוק הנדל"ן הישראלי.

 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), מחירי הדירות זינקו ב-48% מאז 2011 ועד היום, ועלויות הבנייה עלו ב-51% בתקופה זו. ואולם, מכיוון שעלויות הביצוע מהוות רק 37% ממחיר דירה, הרי שעלייה זו היתה אמורה לגרור עליית מחירים כוללת של 19% בלבד בתקופה זו.

 

כך, יתרת הזינוק במחירי הדירות בעשור האחרון (29% נוספים) היתה יכולה להימנע לו המדינה היתה נוקטת צעדים "פשוטים" שהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מעלה על סדר היום כבר שנים – והמשמעות היא חיסכון כספי עצום לרוכשי הדירות.

 

ספציפית גם בחיפה, בסיכום העשור האחרון לא נבנו מספיק דירות בעיר ובמחוז כולו והיא מדורגת במקום ה-13 בארץ מבחינת כמות הדירות החדשות שנבנו בעשור. בשנים 2009-2019 נבנו בחיפה כ-9,000 דירות "בלבד", וזאת לעומת תל אביב עם יותר מ-30 אלף דירות וירושלים עם כ-28 אלף דירות. מתוכן, כ-2,000 דירות נבנו בחיפה בבנייני מגורים בני 16 קומות ומעלה ו-954 צמודי קרקע. דירות 4 חדרים הן הכי פופולריות בחיפה בעשור החולף – כ-4,174 דירות כאלה נבנו בחיפה, 47% מסך כל הדירות שנבנו בעיר בעשור.

 

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר ארגון קבלני חיפה: "במבחן התוצאה, משרד האוצר לא הצליח במציאת פתרון לענף הדיור. מחירי הדירות גבוהים כיום ב-14% מעל מחירי תחילת הקדנציה של הממשלה הקודמת, התחלות הבנייה בירידה ותכנית מחיר למשתכן מקרטעת וגוססת. הטיפול הלקוי של הממשלה והרשויות המקומיות בשוק הדיור, הביא למחסור חמור בדירות וזה הוביל לעליית מחירי הדיור. הממשלה החדשה שתיבחר חייבת להגביר את פעילותה בתחום הבניה לרבות ההתחדשות העירונית הן במחוז חיפה והן בארץ כולה כדי לייצר עוד ועוד דירות – רק כך יהיה אפשר למנוע החרפה במשבר הדיור".