Skip to content

על רקע משבר הקורונה, המדינה דוחה את מועדי התשלום שקבלנים ויזמי נדל”ן צריכים להעביר לרשות מקרקעי ישראל על קרקעות שרכשו מהמדינה במכרזים ממשלתיים. התשלומים הקבועים בשוברי התשלום לרמ”י נדחו בחודש אחד בלבד עד ל-27.4.2020, והתשלומים יתבצעו ללא תוספת ריבית והצמדה. רשות מקרקעי ישראל מדגישה כי ההחלטה על דחיית התשלומים לא חלה על תשלום תמלוגים לרמ”י מכל סוג שהוא.

הדחייה תחול גם על הוצאות פיתוח שמשולמות מלבד רמ”י גם למשרד הבינוי והשיכון או גורם מפתח אחר, לא כולל תשלומי אגרות והיטלים על פי דין. הדחייה אינה מהווה אישור לדחיית מועדים או מתן אורכה לביצוע חיובים אחרים המעוגנים בהסכם הפיתוח או החכירה, ובנוסף רמ”י מבהירה כי יתכן איחור במועד מסירת המגרשים בהתאמה.

בענף הנדל”ן לא ממש מתלהבים מהמהלך, בלשון המעטה, וטוענים כי הוא בבחינת טיפה בים:

עפרה חדד, סמנכ”לית ומבעלי חברת יורו ישראל, מסרה כי “אין ספק שכל דחייה זו עזרה. יחד עם זאת, לפי הכותרת ניתן להבין שזו עזרה לכל הקבלנים והיזמים, אבל בסך הכל מדובר על קבלנים ויזמים שזכו לאחרונה במכרזים ששווקו על ידי רמ”י ומשרד הבינוי והשיכון ודחו להם תשלומים על הקרקע והפיתוח. זו בושה, זה רלוונטי אולי ל-10 קבלנים שזכו במכרזים כאלו, זו לא עזרה לענף כולו. המדינה מנסה לייצר כותרות במקום לעזור לענף כולו בדרכים אחרות, ולא חסרות כאלו”.

אבי כראל, יזם קומפלקס מלון בראון 42 מעלות באילת: “אני מברך על החלטת רמ”י ועל כל החלטה של רשות ממשלתית נוספת או מקומית על כל הקלה ודחיית תשלומים כזו או אחרת, אך מי שחושב שדחייה של חודש מספיקה – טועה, משבר הקורונה לא יסתיים בעוד חודש ואנו נראה את ההשלכות שלו עוד הרבה אחרי ולכן המדינה ורשויותיה צריכות להכניס את היד עמוק לכיס בכדי לתת אמון ליזמים ולעסקים לחזרה ‘לעסקים כרגיל’ כמה שיותר מהר. המשבר יחלוף מתישהו ותפקידה של המדינה (ורמ”י בראשה) להחזיר את חלקי המשק לשגרה מהירה באמצעות מענקים והקלות ולא רק בדחייה מינורית של תשלומים”.

 שמחה גרידינגר, יו”ר ובעלים של קבוצת נתיב פיתוח נדל”ן: “הממשלה מציעה פה עזרה מינורית. היא יצאה בכותרת עם הטבה שלא עולה לה כסף, אבל לא באמת עוזרת לרוב החברות, כי בעוד חודש הן הרי יצטרכו לשלם.  העזרה האמיתית שתוכל להניע את השוק גם בימים אלו, היא הקלות דווקא על ציבור רוכשי הדירות. לדוגמא פטור ממס רכישה, הקטנת המיסוי על משקיעים ועוד. היות וענף הנדל”ן הוכרז כענף חיוני, והעבודה בשטח נמשכת, החזרת הרוכשים לבצע רכישות תסייע מאד”.

 

 

0