Skip to content

וועדות התכנון יאשרו פרויקט תמ”א 38/1 (חיזוק ותוספת לבניין קיים) רק כשיש הסכמה של לפחות 2/3 מהדיירים להליך. כך קבע בית המשפט המחוזי במסגרת עתירה שהוגשה מטעם קבוצת דיירים ברחוב שמעון התרסי 11 בתל אביב.

העתירה הוגשה כנגד החלטת ועדת הערר שלא לאשר בקשה להיתר מאחר ואין את להליך הסכמה של רוב הדיירים הדרוש כנדרש בחוק.

 

הבקשה להיתר בנייה נסובה הוגשה על ידי חלק מהדיירים בבניין שביקשו לחזק המבנה נגד רעידות אדמה כאשר הפרויקט כלל אלמנטי חיזוק סביב המבנה, חיזוק חדר המדרגות, בקומות הקיימות חיזוק בלבד ,תוספת 1.65 קומות ותוספת מעלית.

לשם כך חלק מהדיירים היו צריכים לותר על החניות הצמודות שלהם לטובת הפרויקט, ולכן אלו התנגדו להליך והגישו באמצעות עורכי הדין ענת בירן ואור מור ערר שהתקבל על ידי ועדת הערר.

על החלטה זו, הגישו הדיירים שמעוניינים בהליך עתירה לבית המשפט לעניינים מנהלים בתל אביב.

 

עו”ד אור מור ממשרד עו”ד ענת בירן, ייצג את המתנגדים בעתירה. עו”ד ענת בירן ציינה כי ״אי אפשר היה להגיש את הבקשה משום שאין את הרוב הדרוש. שלוש מתוך 9 הדירות מתנגדות לפרויקט, ומלכתחילה הועדה המקומית לא הייתה צריכה לקלוט את הבקשה. אין סיבה שוועדות התכנון יבזבזו את זמנם ואת כספם של הנוגעים לדבר ושל הציבור, על בקשה שלא יכולה להגיע לכדי מימוש. בהחלטתו הבהיר בית המשפט כי כאשר אין את הרוב הנדרש להליך התמ”א, מוטב שלא לשגע את הציבור הרחב בבתים שלא מצליחים להתארגן, ולא לגרור אנשים להוצאות והליכים מיותרים”.

 

בית המשפט לעניינים מנהלים, השופטת יהודית שטופמן, שדן בעתירה ציין בפסק דינו כי “אין חולק כי ועדת הערר היא מוסד תכנוני, שמטרתו לדון בסוגיות תכנוניות ואין לה סמכות לדון בסוגיות קנייניות.. במיוחד לאור זאת במצב שבו הבעלות הקניינית על הנכס שבגינו מבוקש ההיתר לא הובהר דיו, על ועדת הערר לפעול כפי שעשתה במקרה זה ולעצור את מתן ההיתר עד להבהרת המחלוקת הקניינית”.

בהתייחס לבקשת העותרים לקבל היתר בנייה בכפוף לתנאים עד להבהרת השאלות הקנייניות אצל המפקח על הבנייה, ציין בית המשפט כי “על אף טענות העותרת לפיהן יש לקבל תחילה היתר בנייה, בכפוף לתנאים, ורק לאחר מכן לדון בסוגיות הקנייניות, אינני סבורה שמסלול זה יעיל, ותואם את הוראות החוק והפסיקה. הליך הוצאת ההיתר קבע המחוקק תנאי סף בחוק החיזוק, ומשלא מתקיימים תנאיי הסף, אין להתחיל בהליך התכנוני”.