Skip to content

שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף מודיע, ערב פקיעתה של תכנית תמ"א 38, כי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית השלימה בימים אלה את ההיערכות לפקיעתה, וזאת באמצעות תכניות עירוניות מחליפות תמ"א 38, בכל הערים בהן התקיימה פעילות מסוג תמ"א 38 בעבר.

במשרד השיכון ריכזו בינתיים סטטוס של תוכניות התחדשות עירונית שכבר מקודמות כרגע, במסלול מחליף תמ"א, עם פוטנציאל תוספת של כ-249 אלף יח"ד, סך הכל כ-538 אלף יח"ד חדשות במקום אלה שיפונו. במיוחד בולטת במסמך המופיע כאן – חיפה, עם תוספת של 47 אלף יח"ד, באר שבע עם תוספת של 22 אלף יח"ד וראשון לציון – תוספת של 16 אלף יח"ד.

במשרד אומרים כי תוכניות אלו יאפשרו את המשך ההתחדשות העירונית ברמת הבניין היחיד (להבדיל ממתחמי פינוי בינוי רחבים) בכל אותן ערים גם לאחר פקיעתה של תמ"א 38. בכדי לשמור על רציפות העבודה בערים שבחרו בכך, קידמה הרשות הממשלתית מסלול המאפשר לרשות המקומית להאריך את תוקף הוראות תמ"א 38 בתחומי העיר, עד לכניסה לתוקף של התכנית המחליפה.

לצד התכניות שקידמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית כאמור, קיימות כבר היום תכנית עירוניות המאפשרות התחדשות בניינית ב-9 ערים נוספות.

הפעילות האמורה, טוענים במשרד, מאפשרת כיום את פקיעת תוקפה של תמ"א 38, תוך החלפתה באלטרנטיבה טובה יותר מבחינה תכנונית. התכניות העירוניות, להבדיל מתכנית ארצית, מותאמות לצרכי העיר הספציפית ומאפייניה, לקיבולת של העיר ולתשתיות שלה. יחד עם זאת, בדומה לתמ"א 38, תכניות אלה מאפשרות הוצאת היתר בנייה ללא צורך בהכנת תכנית נקודתית מפורטת במוסדות התכנון, ובכך חוסכת זמן רב בקידום של פרויקטים אלו.

ערים שהחליטו לא להעריך את התמ"א

לצד האמור, הרשויות המקומיות תל אביב, בני ברק, בת ים ולוד קיבלו החלטה שלא להאריך תוקף הוראות תמ"א 38 בתחומן עד למועד אישור התכנית המחליפה, וברשויות אלה תתאפשר התחדשות בניינית רק החל ממועד אישור התכנית המחליפה. במסגרת תקופת הביניים ניתן יהיה לקדם בערים אלה התחדשות בניינית מכוח תיקון מס' 139 לחוק התכנון ובניה (המכונה "חלופת שקד"), ובנוסף תתאפשר התחדשות בניינית בעיר תל אביב מכוח תכנית הרובעים, החלה על חלקים מהעיר.

שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף: "היום לאחר עבודה מאומצת, עם יד על הדופק, ניתן לברך על מעבר שנעשה מתוך שיקול דעת ובאופן מדוד, מתכנית תמ"א 38 שהפכה למוסד מוכר בכל בית בישראל, לתכניות עירוניות שישרתו את הציבור באופן איכותי יותר. לצד הבנייה החדשה, על הערים להמשיך ולהתחדש ולתת מענה לאוכלוסייה הצומחת".

מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, אלעזר במברגר: "פקיעתה של תמ"א 38 והחלפתה בתכניות עירוניות מסמנים עידן חדש בתחום ההתחדשות הבניינית. לא עוד תכנית ארצית גורפת, שאינה מותאמת לצרכים ולמאפיינים הנבדלים של כל עיר, כי אם תכניות תפורות למידותיהן של הערים השונות, עם התייחסות מדויקת לתשתיות, למרחב הציבורי, לכלכליות, לאופי בנייה, ועוד. התכניות החדשות יאפשרו חידוש איכותי של המבנים בערי ישראל תוך התייחסות למרחב שסביבם, גם בשנים הבאות".