Skip to content

ירידה של 13% בהתחלות הבנייה של פרויקטים מסוג התחדשות עירונית במרכז הארץ בשנה האחרונה, כך עולה מנתוני הלמ”ס.

מאפריל 2018 ועד מרץ 2019 החלו בבנייתן של 1,974 יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית (תמ”א 38 ופינוי בינוי) במחוז המרכז. זאת לעומת 1943 יחידות דיור שהחלו בבנייתן בתקופה שבין אפריל 2017 למרץ 2018.

 

בחלוקה שבין פרויקטים מסוג חיזוק והרחבה (תמ”א 38/1) לבין פרויקטים מסוג הריסה ובנייה מחדש (פינוי בינוי ותמ”א 38/2) עולה כי בשנה האחרונה החלו במרכז הארץ בבניית 516 יחידות דיור בפרויקטים של חיזוק והרחבה לעומת 1,458 יחידות דיור בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש.

 

אם בוחנים את מספר התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית בשנה האחרונה מגלים כי תל אביב מובילה עם 4,610 יחידות דיור, אחריה כאמור מחוז המרכז עם 1,974 יחידות דיור, מחוז חיפה עם 1,130 יחידות דיור, מחוז הדרום עם 572 יחידות דיור, מחוז ירושלים עם 354 יחידות דיור ואת הרשימה סוגר מחוז הצפון עם 216 יחידות דיור.

 

לדברי יו”ר ארגון קבלני נתניה לדברי רפי זנזורי ״הנתונים מראים בבירור כי אם המגמה תימשך ייווצר מחסור גדול בדירות באזור המרכז כיוון שמלאי הדירות במרכז הארץ מתחיל להצטמצם. אותנו מדאיג היום שאחרי תכנית מחיר למשתכן, כאשר היצע הדירות בשוק החופשי יקטן משמעותית. התחדשות עירנית היא הדרך המרכזית להגדיל את היצע הדירות במרכז. הלקוחות הטבעיים של הדירות בפרויקטים הללו הם תושבי הערים, צעירים שיכולים לחזק את המרכז. על הממשלה לדאוג לא רק לאוכלוסיית מחיר למשתכן, אלא להמשיך לדאוג לפיתוח גם של השוק החופשי, כך שבערים מבוקשות כמו נתניה רוכשי הדירות ימשיכו ליהנות מהיצע דירות ראוי, ועל ידי כך תקטן ההשפעה של הירידה בהיצע על העלייה במחירי הדירות שכאמור אף אחד לא רוצה בה.״

 

לדברי יו”ר ארגון קבלני השרון והשומרון יהושע שפונדר “מרכז הארץ הוא האזור המבוקש ביותר למגורים כשהיצע הדירות בו מועט ביותר. כדי להגדיל את היצע הדירות במרכז חייבים להמשיך ולעודד פרויקטי התחדשות עירונית, רק כך ניתן תשובה לביקושים הרבים. הגדלת מספר פרויקטי ההתחדשות העירונית במרכז הארץ וזירוזם קשור בין היתר בזירוז הליכי התכנון ברשויות המקומיות”.

 

לדברי יו”ר ארגון קבלני רחובות דוד סרוגו ” העלייה במספר התחלות הבנייה בפרויקטי התחדשות עירונית נובעת ממדיניות ראשי הרשויות וגם מתכניות הממשלה. אם מסתכלים על רחובות בפרט רחובות היא אחת הערים המבוקשות ביותר למגורים כשהיצע הדירות בה מועט ביותר. כדי להגדיל את היצע הדירות באזור חייבים להמשיך ולעודד פרויקטי התחדשות עירונית, רק כך ניתן תשובה לביקושים הרבים. הגדלת מספר פרויקטי ההתחדשות העירונית במרכז הארץ וזירוזם קשור בין היתר בזירוז הליכי התכנון ברשויות המקומיות”.

 

אהרון דינוביץ, יו״ר ארגון הקבלנים והבונים פתח תקווה, אמר כי “ההתחדשות העירונית ותמ״א 38 היא בנפשנו. רשות עירונית שלא תתעסק בהתחדשות ב-5 השנים הקרובות, צריכה ללכת הביתה. האזרחים מודעים, וכולם רוצים בסופו של דבר לשנות את איכות חייהם. נכון שבשנים האחרונות הייתה תזוזה בפתח תקווה ובפרט בשנה האחרונה, אבל היא מאד מינורית. צריכים להכריז על השנים הבאות כשנות ההתחדשות העירונית. להפשיר קרקעות חקלאיות לא יתן פתרון לאנשים שגרים בבלוקים משנות ה-50. הם צריכים לשנות את החיים שלהם. כולנו יודעים שיש בעיה של תשתיות. אנחנו מכים על חטא, ונכה על חטא שהילדים שלנו ימשיכו לגור בבלוקים המכוערים האלה. לכן אין ברירה”.

לדברי דינוביץ, “כל אגפי ההנדסה בעיריות צריכים להסביר לעובדים ולפקידים שזה בעדיפות עליונה ויש לקדם את התיקים האלה שלא יסחבו שנים רבות. ראשי הרשויות צריכים להיות מחויבים להתחדשות כמו לחינוך, ניקיון ובטחון התושבים. זה חלק מהאג׳נדה שצריכה להיות מושרשת”