Skip to content

חברת אקו-בילד מייבאת לישראל מקנדה שיטת בנייה ירוקה, חדשנית ואיכותית במיוחד, שעשויה לחולל מהפיכה בענף הבניין ולהביא לקיצור משך הבנייה של דירות למגורים. ויש גם בשורה כלכלית: השיטה חוסכת לדיירים יותר מ-50% מצריכת החשמל

מצוקת הדיור בישראל, מחירי הדירות המאמירים והאיטיות שבבניית פרויקטים חדשים גרמו לממשלת ישראל לצאת לפני כשנתיים בקול קורא ליזמים לייבא לישראל טכנולוגיות בנייה חדשות, ירוקות ומתקדמות, שיסייעו לפתור את משבר הדיור. דורון ערוסי, איש מחשבים ויזם שחזר לישראל ב-2006 לאחר שהות של 20 שנה בארה”ב, החליט להרים את הכפפה: הוא וצוות אנשי עסקים שפועל עימו בחנו מספר שיטות בנייה ירוקות ומתקדמות ובחרו, לאחר בחינות מדוקדקות, את המותג הקנדי NUDURA, שמבחינתם עלה על כולם ובכמה רמות.

“מדובר בחברה בת 51 שנה שהחלה את דרכה בבניית מרתפים באמצעות תבניות מבודדות ליציקת קירות בטון. לקוחות אהבו את השיטה וביקשו מהחברה להמשיך לבנות לגובה”, מספר ערוסי על המותג הקנדי NUDURA. “שיטת הבנייה נקראת ICF – Insulated Concrete Form. בצפון אמריקה ובמיוחד בקנדה השיטה הזו הפכה להיות תחליף מקובל מאוד לבניית בנייני דירות ובתים פרטיים וב-2001 החברה פרצה לשוק העולמי ומאז היא משווקת את מוצריה ב-82 מדינות, כולל את כל מדינות אירופה. גם צבא ארה”ב בחר במוצרי החברה לבניית הבונקרים והבסיסים הצבאיים שלהם ואפילו אל גור הזכיר את מוצרי החברה בוועידת האקלים האחרונה, כאשר הוא הציג דוגמא לבית ספר ירוק שנבנה במוצרי NUDURA. הבניינים שנבנו עם מוצרי החברה הוכיחו את עצמם במבחנים שונים כמבנים מאופסי אנרגיה, שעוזרים לחסוך עד 72% בצריכת החשמל לכל אורך חיי המבנה, גם במדינות חמות מאוד וגם במדינות קרות ומושלגות”.

העלאת המודעות
לבנייה מתקדמת

החברה שהקים ערוסי, אקו-בילד (https://www.ecobuild.co.il), זכתה בהסכם בלעדיות לשיווק מוצרי NUDURA בישראל והחלה לעבוד. מנהליה מכוונים גבוה – לחולל מהפכה בשיטות הבנייה בארץ ולצמצם את הפער בין שיטות הבנייה המסורתיות שמאפיינות את ענף הבנייה הישראלי לבין השיטות המתקדמות המאפיינות את הענף בעולם. החברה עושה זאת תוך העלאת המודעות המקומית לבנייה מתקדמת וירוקה.

מה ההבדל בין שיטת הבנייה הזו לבין מה שמקובל בארץ?

“בישראל בונים עדיין כמו לפני 50-60 שנה, עם בלוקים ובטון. זוהי בנייה לא איכותית, לא מדוייקת, עם פגמים רבים ובלאי מוגבר. יש בשיטה הזו פחת אדיר – הבידוד הוא לא בידוד איכותי, החוזק לא חוזק. לפי התקן הישראלי, למשל, המבנים צריכים לעמוד בסופות של 105 ק”מ לשעה ואפילו בזה הם לא תמיד עומדים. אצלנו המוצר הבסיסי עומד בסופות של 402 ק”מ לשעה. הבאנו מוצר שמקצר את זמן הבנייה ויחסוך לדיירים יותר מ-50% מצריכת החשמל. זו בנייה הרבה יותר מדוייקת עם הרבה פחות ליקויים, פחות בלאי ואורך חיים גדול יותר. הקירות שאנו בונים יותר חזקים מקירות של ממ”ד. הסיבה לכך היא שבשיטה הקונבנציונלית מחזקים את קיר הבטון עם קרשים ונוזלי הבטון יוצאים החוצה, מה שמחליש את הבטון. אצלנו הנוזלים של הבטון לא בורחים החוצה והבטון עובר למעשה תהליך השפרה בתנאי מעבדה ומתחיל להתייבש רק לאחר שלושה ימים, מה שמחזק אותו מאוד”.

כיצד עובדת השיטה החדשנית שלכם?

“זה פשוט מאוד: בונים יסודות ורצפה כרגיל, כמו בשיטה הישנה, ואז את מעטפת הבית בונים באמצעות תבניות הפוליסטירן שלנו – מעמידים את התבניות באתר, מחברים אותן אחת לשנייה כמו לגו, שותלים את ברזל הזיון, מחזקים אותן במחברים מיוחדים מפלדה וברזל, ואז יוצקים את הבטון פנימה. זו עבודה מהירה ונקייה מאוד, שמתאימה גם לנשים ולחיילים משוחררים. בתוך שעתיים אפשר להעמיד קירות מעטפת לבית ממוצע. שלוש תבניות שלנו שוקלות כ- 18 ק”ג לעומת חצי משטח של בלוקים שמכסה את אותו שטח ושוקל כחצי טון. התוצאה היא מבנה יותר חזק פי-4, יותר מדוייק פי-100, עם איכות אוויר פנימית שלא מוכרת בארץ”.

מה לגבי תקני בנייה?

“המוצרים של NUDURA עומדים בכל תקני הבנייה המחמירים ביותר – האירופאי, האמריקאי – האזרחי והצבאי, הקנדי, האנגלי, הצרפתי ועוד רבים אחרים. הם גם עומדים בתקן אש הנדרש שמנפק מכון התקנים הישראלי”.

מכשירים את הקבלנים

מתי להערכתך השיטה הזו תשתווה בעלויותיה, או תהיה זולה יותר, לעומת שיטת הבנייה המקובלת?

“דברים טובים ואיכותיים בדרך כלל יקרים יותר, כי אתה מקבל מוצר טוב יותר. אבל עדיין המטרה שלנו היא להוזיל אותה בהשוואה לשיטה המסורתית. זה יקרה ברגע שנגיע לרף מסוים של מכירות, כי אז NUDURA תתחיל לייצר את מוצריה כאן בארץ וזה יחסוך את עלויות היבוא. כרגע אנחנו מייבאים את זה מקנדה וזה מוסיף לעלויות”.

עד כמה אתם שותפים לקידום הבנייה המתקדמת בארץ?

“אנחנו חברים במועצה הישראלית לבנייה ירוקה ופועלים דרכה, ובנוסף אנו מכשירים קבלנים מכל הארץ לבנייה מתקדמת. אנו מעניקים להם תעודה בסיום ההכשרה ומלווים אותם בשלבי הבנייה הקריטיים גם לאחריה. אבל כל זה לא מספיק כדי לחולל שינוי או שיפור בענף הבנייה בארץ”.

מה נדרש לטעמך?

“להבנתי, ממשלת ישראל, שביקשה לייבא שיטות בנייה מתקדמות וטכנולוגיות לענף הבניין, היא זו שצריכה להירתם לטובת העניין ולא להשאיר זאת לדיירים. קח לדוגמא את אנגליה. עד סוף שנת 2017, 50% מהבנייה החדשה חייבת להיעשות שם ממוצרי בנייה מתקדמת ועד סוף 2020 כל הבנייה החדשה תהיה מחוייבת, על-פי חוק, להיעשות ממוצרים כאלה. כאן זה לא קורה עדיין. נכון להיום, משרד האוצר מסתפק בתמריצים. הוא קבע שכל קבלן שבונה בשיטה ירוקה או מתקדמת יוכל לקבל מענק של אלפי שקלים מהמדינה אם הוא יוכיח שהשתמש במוצרי בנייה מתקדמים. אני מציע ללכת בעקבות האנגלים ולעגן את הבנייה הירוקה בחקיקה. בשלב ראשון לפחות במכרזי הבנייה של הממשלה. אני מאמין שבנייה ירוקה, מתקדמת ואקולוגית תועיל לכולם – לדיירים, ליזמים, לענף הבנייה ולמדינה. זה מצב מובהק של  Win-Winומדובר בעניין בעל חשיבות לאומית. לכן, אני מצפה מהכנסת והממשלה לקבוע בחוק שבנייה תעשה ממוצרי בנייה מתקדמים, אקולוגיים וירוקים, כמו שנהוג במדינות מתקדמות אחרות בעולם, ויפה שעה אחת קודם”.