Skip to content

מרק (שפכטל) הינו שם כללי לחומר שתפקידו להחליק קירות ותקרות ולהכינם לצבע בעיקר בהקשר של מחיצות גבס אבל לא רק.

מאת אתי מרקוביץ-עשני, מנהלת שיווק אורבונד תעשיות גבס ומוצריו

קיימים שני מיני מרק: מרק אבקתי: נרכש בשקיות ,בדרך כלל מורכב מגבס, מעורבב עם מים לפני תחילת העבודה ומרק מוכן : נרכש בדליים, בדרך כלל מורכב מגיר מים ודבקים, מוכן מראש ולא נדרש עיבוד נוסף לפני תחילת עבודה – כדוגמת SHEETROCK KNAUF, המותג האמריקאי, המיוצר בישראל על ידי אורבונד, במפעלה בעפולה.

בכתבה זו נתרכז במרק המוכן.

בארצות הברית ( מולדת המרק) ובאירופה ישנם סוגים שונים של מרק מוכן .

  1. מרק שמיועד למיישקים בין לוחות הגבס: יישום מתחת לסרט החיזוק במישקים בין הלוחות ומעליו . מרק זה בעל תכונות הדבקה גבוהות במיוחד , חוזק גבוהה במיוחד , אינו שוקע ואינו נסדק.
  2. מרק שמיועד להחלקה וכיסוי פני השטח: כיסוי פני לוחות גבס , מחיצות בלוקי גבס וכד. מרק זה בעל תכונות הדבקה טובות , כיסוי מלא של פני שטח במרק נוח למריחה. הגרגר דק כך שמתקבל קיר חלק לחלוטין.
  3. מרק לכל המטרות ALL PURPOSE JOINT COMPOUND : מרק שמיועד הן לאזור המישקים בין לוחות הגבס והן להחלקה. מרק זה הוא המרק המקובל בישראל בקרב קבלנים.

שיטות יישום מרק :

  1. ידנית בעזרת כלי מתכת ( שפכטלים )
  2. בהתזה באמצעות מכונת איירלס.

שיטת ההתזה באיירלס הנה שיטה מהירה מאוד ובתוך זמן קצר רוכש הקבלן מיומנות לעבודה זו.

תקנים ישראלים :

  1. תקן למוצר: 1490 חלק 3 .
  2. תקן ליישום: 1924 בהקשר למחיצות גבס.