חיים אביטן, יו”ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: אחת מהמשימות העיקריות שלנו היא להגביר את הודאות התכנונית בכל עיר ועיר ולהסיר חסמים. בתמונה מימין: אהרון דינוביץ יו”ר ארגון קבלני פתח-תקווה, חיים אביטן יו”ר הרשות להתחדשות עירונית ורוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ.
“הצלחנו להקים בפרק זמן קצר של שמונה חודשים בלבד את כל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, כולל אגף תכנון, מדיניות, ודיירים וקהילה, וכן 19 מינהלות עירוניות להתחדשות עירונית. כך אמר חיים אביטן, יו”ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בכנס ארגון קבלני פתח תקווה שהתקיים אתמול באולמי FIFTY8בהשתתפות בכירי משרד הבינוי והשיכון, ראשי ערים, יזמים קבלנים מהנדסי ערים ואנשי מקצוע שעוסקים בענף הבניין והנדל”ן. “המינהלות הן שלוחות שלנו בתוך הרשויות המקומיות, והן חלק מהכלים שאנחנו בונים להאצת ההתחדשות העירונית”. עוד הסביר אביטן כי “אנו רואים שהמגמה של הממשלה היא לתת מענה חברתי וסביבתי לשכונות, ולכך ההתחדשות העירונית נותנת מענה. אני מאמין שבזכות כל שותפינו לדרך, וביניהם היזמים והקבלנים, אנחנו נוכל לשנות את פניה של ישראל”. לבסוף אמר כי, “אחת מהמשימות העיקריות שלנו היא להגביר את הודאות התכנונית בכל עיר ועיר ולהסיר חסמים. לשמחתי הספקנו לראות תוצאות לכך”.
“ההתחדשות העירונית ותמ״א 38 היא בנפשנו. רשות עירונית שלא תתעסק בהתחדשות ב-5 השנים הקרובות, צריכה ללכת הביתה” אמר אהרון דינוביץ, יו״ר ארגון קבלני פתח תקווה. “צריך לקדם בעדיפות עליונה תכנית אב ומינהלת התחדשות עירונית בפתח תקווה ושלא תהיה סחבת. החלופה של הפשרת הקרקעות החקלאיות לא תתן פתרון לאנשים שגרים בבלוקים משנות ה-50. לדברי דינוביץ, “חשוב לי להדגיש את העשייה של יהוד מונוסון בתחום, שהיא נושאת הדגל של התחדשות עירונית, וכן את העשייה המרובה והרצון להמשיך ולקדם התחדשות עירונית של קריית אונו. אציין גם שגבעת שמואל שינתה את פניה בחמש השנים האחרונות בכל הקשור לבנייה בעיר מקצה לקצה”.
נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק מנה את הישגי ההתאחדות בשלוש השנים האחרונות כדוגמת פיתרון משבר האשראי והמחסור בעובדים. לדבריו, במהלך פגישתו האחרונה עם שר האוצר הוחלט על ״הפסקת אש״ במטרה לפתור יחד את הבעיות בענף. כמו כן, ציין כי לאחר תקופה שבה מחיר למשתכן יצר חוסר וודאות בשוק, בחודשים האחרונים ניתן לראות זוגות צעירים ומשפרי דיור חוזרים לקנות דירות בשוק החופשי.
בפאנל של ראשי הערים שהתקיים בכנס, ציין ראש העיר פתח תקווה, יצחק ברוורמן, כי “אנחנו בעד התחדשות עירונית. לא רק בעד, אלא מבינים שבעיר כמו פתח תקווה אין דרך אחרת להתפתח כי אין קרקעות. אבל עם זאת, צריך לעשות את ההתחדשות בצורה שבה אנחנו כרשות נוכל לתת שירות טוב לתושבים שיגורו באותם הפרויקטים. עם איזה כסף נקים את הצרכים הציבוריים? אם התחדשות זה דבר חברתי ובעל ערך אסטרטגי לאומי, אז שהמדינה תדאג להעביר את הכספים הדרושים”.
בתגובה לדברי ברוורמן בעניין של איכות חיים אמר ראש עיריית קריית אונו ישראל גל שכמו תמיד הוא חולק עליו. “מבחינתי איכות חיים זה ממ”דים, מרפסת, מעלית, בית חדש, פיתוח סביבתי – זו איכות חיים שמגיעה לתושבים שגרים בבתים רעועים ומתפוררים. פקקים יהיו תמיד, עם התחדשות עירונית ובלי. פקקים יש בכל העולם. זה לא אמור למנוע התחדשות. אותך ברוורמן מעניין הכנסות מארנונה ולכן אתה מעדיף בניה מסחרית. אותי מעניינת איכות החיים של התושבים שלי”.
יעלה מקליס, ראשת העיר יהוד מונוסון, אמרה כי ” כל ההתחדשות העירונית שלנו בנויה על כך שתהיה קרקע משלימה, שתהיה תעסוקה, והמדינה תתן תקציבים לפיתוח. הכל מבוסס על תכנון שביצענו כבר לפני 3 שנים. תכנית האב להתחדשות מובילה את התהליך הזה. אנחנו מודעים לקשיים, מדובר באתגר מאד משמעות”י.
יוסי ברודני, ראש העיר גבעת שמואל, אמר כי ” אני לא מסכים עם הטענה שאין תקציבים רשות מקומית שמתנהלת נכון כלכלית לא צריכה תקציבים מהממשלה כדי לדאוג לתושבים שלה. התקציבים שמועברים לרשות המקומית הם מקוזזים מתקציבי רווחה חינוך וכו, רשות מקומית היא זאת שצריכה לתת מענה לתושבים שלה מהקופה שלה.
חגי רזניק, מנכ״ל משרד הבינוי והשיכון, דיבר גם הוא בכנס, ואמר כי “התחדשות עירונית היא, מעבר לבניה עצמה, גם חברתית. צריכה להיות הפנמה שצריך ציפוף גדול יותר, וראשי הרשויות גם מבינים את זה. בסופו של יום כמו שנעשו הסכמי גג בבניה חדש, אנחנו נדרשים לייצר הסכמי מסגרת להתחדשות עירונית. כל ראש עיר צריך לדעת מה לתת ומה הוא מקבל. זה נמצא בחיתולים וצריך לקחת את זה צעד קדימה ולייצר הסכמים, בלי זה לא נצליח לרתום את ראשי הרשויות בצורה מאסיבית”.