Skip to content

במסגרת הכנס השנתי של ארגון קבלני מחוז דן שנערך אמש בהשתתפות יו"ר הארגון אברהם להב, רוני בריק נשיא התאחדות בוני הארץ ואיציק מויאל יו"ר הסתדרות פועלי העץ והבניין, התייחס יו"ר הארגון לסוגיית התמ"א 38 בעיר רמת גן. "אין עוררין על כך שהמצב הנוכחי בעיר בעייתי מבחינת יישום תמ"א 38", ציין יו"ר הארגון אברהם להב. "נכון להיום אנחנו נאלצים לפעול לפי תכנית ישנה בשם ר"ג 30 שאושרה בשנת 2010 ונחשבת ישנה במונחים של תמ"א. התכנית הזו גורמת לחוסר וודאות ברמה התכנונית ולצמצום ההיתכנות הכלכלית לפרויקטים. יש היום תכנית ארצית חדשה לתמ"א 38 שנקראת תיקון 3 א' ותיקון 4, שהיא תכנית מצוינת מכל הבחינות ומהווה WIN WIN לכל הצדדים – לעירייה, לקבלנים ולתושבים. היא מסדירה את התחום, יוצרת וודאות תכנונית, מייצרת היטלי השבחה לעירייה ומגדילה את ההיתכנות הכלכלית של פרויקטי התחדשות עירונית". 

נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, אמר במפגש: "למרות שהיקף פעילות ההתחדשות העירונית צמחה בשנה האחרונה, אנחנו רחוקים מרחק גדול מאוד מהפוטנציאל של תחום זה. במדינה שבה חסרות כל כך הרבה דירות, הגיעה השעה שהממשלה תתערב ותפעל לסייע לערים שרוצות לקדם התחדשות עירונית מצד אחד, ובמקביל תפקיע את השליטה בתחום זה מראשי ערים שבולמים בנייה למגורים בכלל והתחדשות עירונית בפרט".

בתחזית לשנה הקרובה בתחום הבנייה במחוז דן, אמר יו"ר הארגון, להב: "בשל המצב הקיים נרשם צמצום גדול במספר היתרי הבנייה באזור. יש הרבה תושבים שגרים בבניינים ישנים אשר מעוניינים לקדם תמ"א 38 אך לא יכולים לעשות זאת בגלל המצב. אנו נמצאים בדיאלוג מול העירייה לבטל את התכנית הישנה, מוצאים בקרב בכיריה הבנה ונכונות לבצע זאת, ואני מאמין שזה יקרה השנה".

 העיר הראשונה שיזמה תכנון שיהיה כלכלי הייתה ר"ג עוד קודם לתיקון 3, ואכן הקדימה את מימוש התכנית והפכה לבירת התמ"א. בכל רחוב בעיר ניתן לראות פרויקטים שכבר בוצעו, או בשלבי ביצוע. אך קברניטי העיר הנוכחיים החליטו כי עקב מחסור בשטחי ציבור ובעיות נוספות, לעצור כמעט לגמרי את הבניה במרכז העיר באמצעות התמ"א. בערים נוספות במרכז הקשו מאד על מימוש התכנית.

 בבני ברק להתחדשות עירונית אין היתכנות כלכלית                                                           יו"ר הארגון אברהם להב התייחס גם לבני ברק: "ראשי העיר בבני-ברק התנגדו בעבר לדון בתכניות תמ"א 38. לאחר פגישות של נציגי הארגון עם ראש העיר הקודם, הרב יעקב אשר החליט כי יאפשר אישור לפי התוכנית. יחד עם זאת, ראש העיר הנוכחי הרב חנוך זייברד אינו מאפשר היום בנייה לפי תיקון 3א', המאפשר תוספת של 2.5 קומות ואף יותר, אלא תוספת קומה אחת בלבד, מה שהופך את זה ללא כלכלי ברוב המגרשים. לטענתו זה נעשה בעיקר עקב חוסר תשתיות ופיתוח".

הוא הוסיף והתייחס לנתוני למ"ס שלפיהם, הפער בין כלל הביקוש  להיצע בפועל מרקיע שחקים. "לפי הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה, החל משנת 2000 ועד היום נוצר פער של 137 אלף יחידות דיור. כל עוד היצע הקרקע לבנייה לא יגדל דרמטית, הביקוש הזה ימשיך לגרום לעליות במחירי הדיור. זאת תורת הכלכלה. על הממשלה לעסוק הזה ולפעול בין השאר, באמצעות הסכמי הגג שיתנו תוספת דיור במרכזי ערים".