Skip to content

עם נוף פתוח למרחב האורבני האינסופי, אור ואוויר שאינם נבלמים על ידי המבנים שמסביב ופרטיות כמעט מוחלטת מדיירי הבניין האחרים, אין זה פלא שדירות הפנטהאוז הפכו למבוקשות. לצד בחירת לוקיישן נחשק גם לתכנון הפנים ושימוש נכון בחללי החוץ, תפקיד חשוב ביצירת חווית לייף סטייל מושלמת | יהב גולהשאיפה לרכוש דירת פנטהאוז היא פנטזיה של רבים מאיתנו. מספיק סיבוב אחד בנוף האורבני של תל-אביב והסביבה כדי להבין עד כמה בולטות הדירות הללו ביחס לשאר. ניכר כי כבר בתכנון מעטפת המבנה, מבדלים אותן ומשווים להן כסות שנראה "כיהלום שבכתר": הן ניצבות בגאון ממעל, נהנות מבריזה משגעת ומאור טבעי שוטף וחזיתותיהן אינן נפגשות באלה של השכנים, מה שגם מאפשר לדייריהם לחיות בפרטיות מרבית.
"מרבית מרוכשי דירות הפנטהאוז הם בני 40 +" אומר מעצב הפנים ניצן הורוביץ. "פרט להיותן סמל סטטוס מבססות מעמד, אותם רוכשים מבינים את היתרונות הניכרים באותן דירות ומעדיפים אותן על פני וילות צמודות קרקע. הפרטיות והעובדה שהן לא דורשות תחזוקה שוטפת של חללי החוץ הם חלק מהסיבות".
המטראז' הגדול בדירות אלו מאפשר מרחב תנועה ואופציות תכנוניות רבות. במקרים מסוימים בוחרים הרוכשים לחבר בין שתי דירות פנטהאוז וליצור חלל רחב ומפנק שהנוף הנשקף מהחלונות משווה לו תחושה של נוף אינסופי. "אני נתקל בלקוחות שמתלבטים מה לרכוש – דירת פנטהאוז או בית פרטי. בסופו של דבר בוחרים בדירה כי ניתן ליצור ממנה וילה בשחקים, ללא קירות, חסמים או גבולות עם טריטוריית השכנים". מספר הורוביץ.
הורוביץ, המתמחה בתכנון מסחרי ופרטי של פרוייקטי יוקרה מספר במציאות הבניה הנוכחית, קשה למצוא פנטהאוזים שהושקעה בתכנונם המקורי מחשבה או התאמה לקהל היעד ועל האדריכל או המעצב לתפור את תוואי החללים בהתייחס לצרכים והמאווים של בעלי הבית כמו גם להשכיל ולהשתמש בתקרות כפולות וליצור יחסי גומלין בין חוץ לפנים.

זהבי עצמון ceasar קולקצית layers

המרפסת כחלק מהדירה

"העובדה שרבים מהפנטהאוזים אינם גובלים במבנים אחרים, מייצרת הזדמנות להשתמש בנוף כחלק מרכזי במארג התכנון והעיצוב. במרבית הדירות הללו מתוכננות מרפסות רחבות ידיים (לעיתים אף בשטח שעולה על מטראז' של דירה ממוצעת) המאפשרות לייצר חוויה איכותית. ברבות מהן נראה תוספת של פסילטיז מפנקים כמו בריכת שחייה, ג'קוזי או האט טאב וכמובן פינות ישיבה פורמליות וקז'ואליות שמגדירות את החלל ומשמשות כל אחת בתרחישים שונים".
האדריכל צבי גרש, מבעלי המשרד 'פז-גרש אדריכלים", מחזק טענה זו ואומר כי, "ההתמקדות בדירות אלה היא בשטחים החיצוניים. הרציונל הוא ליצור גינות אורבניות הכוללות גם בריכות השתקפות מחוץ למעטפת היוצרות תחושה של גודל ומרחב. בניגוד לעבר, אז בחרו לבדל בין ריצוף הפנים לריצוף החוץ (בד"כ רצפת דק), כיום ריצוף הפנים גולש החוצה ונותן תחושה של המשכיות. רואים שימוש נרחב בחומרים בעלי מראה טבעי כמו אבן טבעית או טרצו. הנוף הוא עיקר העניין. במרבית המקרים מעטפת הדירה מורכבת בעיקרה מפתחים וחלונות כך שכחלק מתכנון החלל, חשוב לקחת בחשבון באילו מהאזורים נרצה למסגר את הנוף ולהשתמש בו כמימד וויזואלי מרשים ואילו מהם נרצה למתן ולהסתיר".

מראה קליל וחופשי

אחת התפיסות הרווחות כיום היא תכנון דירות הפנטהאוז כמעין "וילה בשמיים". הדירות רחבות הידיים מתוכננות בפרופורציה של וילה – הכל גדול. כשמדובר בזוג שהילדים עזבו, דירות אלה הן בדיוק המקום להגשים את הפנטזיה. המשמעות היא סוויטת הורים ענקית עם חדר אמבטיה וחדר ארונות המשתרע על שטח של 50-60 מ"ר. חדר שינה בדירת הפאר יכול גם להגיע לגודל שווה ערך לדירת 3 חדרים טיפוסית. חלל האירוח גדול מאוד ולעיתים מגיע עד ל- 100 מ"ר (סלון, מטבח ופינת אוכל) שמאוחדים לחלל אחד גדול ומרכזי שחשוף לנוף האורבני. גם סוויטת האירוח המיועדת לנכדים או אורחים מחו"ל, היא ממש יחידת אירוח בפני עצמה בגודל 30 מ"ר, הכוללת פינת שינה, חדר אמבטיה מלא, אזור עבודה, מערכת קולנוע ביתית וכיוצא בזה.
בדירות אלה מושם דגש על מינימליזם וברמת הדיוק של הרהיטים ברמת הפרטים הקטנים ביותר, תוך דגש על עיבוד וגימור, כאשר המראה הסופי נראה קליל, ופונקציונאלי. בדירות יוקרה, דיירים שעברו בית צמוד קרקע עם ריהוט מסיבי וכבד יחליפו אותם לרוב ברהיטים שיוצרים מראה נקי וקליל. הריהוט לרוב הוא FREE STANDING והתחימה בין החללים נעשית באמצעות רהיטים ולא על ידי קירות. בקירות עצמם נעשה שימוש באומנות, ציורים ופסלים אותם שומרים מפני קרני השמש החזקות על ידי פתרונות הצללה חיצוניים ופנימיים.
הנוף משחק תפקיד גם בעיצוב המטבח. שרון אלישע, ממעצבי רשת מטבחי דקור, מוסיף ואומר כי "מטבחי הפנטהאוז מאופיינים בכך שהנוף האורבאני נכנס במלוא הדרו למטבח ומשפיע על העיצוב, כמו גם על המשתמש. זאת, כמובן תוך ניצול מקסימאלי של השטח, ושמירה על קווים נקיים ולרוב סגנון מודרני, כאשר גם אלו שיושבים סביב האי וגם אלו שנמצאים בעמדת בישול והכנת האוכל ייהנו מההשראה של הנוף שבוקע מחלון הפנטהאוז". עוד מסביר אלישע, כי "לרוב מטבחי הפנטהאוז עומדים בחזית הטכנולוגיה, עשויים מחומר הניולק העמיד, ויחד עם זאת ירוק וידידותי לסביבה".
בעוד שחדרי הרחצה והמטבחים הפכו לשני החללים המרכזיים והמושקעים בדירות הפנטהאוז, נעשה ניסיון אמיתי לייצר ערך מוסף באותם חללים במגוון אופנים וניכר כי הכלים הסניטריים (כיורים, מקלחונים וכמובן ברזים) מהווים שחקן מרכזי. מחברת HAMAT- חמת, נמסר כי "העיצוב הייחודי של כל פרט ופרט נוצר תוך חשיבה חדשנית, מתן דגש רב על אסתטיקה מוקפדת, שילוב טכנולוגיה מתקדמת וכמובן ארגונומיה. יחד כולם יוצרים פריט עיצובי מוקפד שנראה כמו תכשיט יוקרתי ומושקע בחלל. הלוק שמתקבל באותם חללים מרשים ואלגנטי ומתאים במדויק לאלו המשווים ליצור מראה מינימליסטי ועם זאת עשיר ומהוקצע".

טוטאל לוק

תחום הריצוף וחיפוי הקירות מציע מבחר בלתי רגיל של אפשרויות המשלבות בין יוקרה לאיכות ברמה גבוהה. חברת זהבי עצמון המובילה בתחום עיצוב הבית, החיפויים והאריחים, מציעה שלל אריחים בטקסטורות בד LAYERS” של חברת סיזר קרמיקס האיטלקית. המדובר בסדרת אריחים דקורטיביים של ריצוף בעיצוב בד ואריחים לחיפוי קירות בטקסטורה עדינה של טקסטיל, המסייעים ביצירת אווירה ביתית ומאפשרים להעשיר את החלל בריצוף מראה בד רך ונעים. קולקציית LAYERS מציגה טקסטורות של אריחי קרמיקה בטקסטורות בד המתאימים לקירות ולריצוף במראה אותנטי, טבעי ונקי ובגוונים של בז', לבן, אפור, כחול ושחור המתאימים לקיר ולרצפה. בנוסף, ניתן ליצור מראה אישי אסתטי ומועדן בכל חלל בבית.
האדריכל מיקלה סימאונה מציין מגמה בולטת נוספת של שילוב חיפוי קיר עשויים חומרים יוקרתיים המופקים בטכנולוגיות מתקדמות. "בין אם מדובר בחלל הציבורי, במסדרונות ולעיתים אף כקיר כוח בחדרי השינה, רואים כיום קשת רחבה של חיפויי קירות מחומרי גלם שונים במגוון סגנונות, דוגמאות וצבעים. מהבולטים שבהם הם משטחי השיש המורכבים בטכנולוגיית water jet המאפשרת שילוב בין עיטורי שיש בתוך פלטת שיש, מה שיוצר עיצובים מרהיבים ויוצאי דופן בגימור שנראה כמו יצירת אומנות בתוך יחידת שיש אחת. בנוסף, בולטים חיפויי קיר במראה קלאסי ובקו מודרני תלת מימדי. הדוגמה והצבעוניות תלויים בקונספט הפרויקט אך הצבעים הבולטים ברובם הם הלבן והשנהב שמשדרים מראה נקי ויוקרתי. השימוש בפלטות גרניט פורצלן מדוקקות גם כן מככבות. כיום ניתן להשיגן במידות של 3 מטר גובה ו-1.5 רוחב כך שבמקום מרווחים תצורתם על הקיר נראית חלקה ומהוקצעת".
זאת ועוד, בדירות בולט השימוש בחומרים הטבעיים תוך שמירה על תצורתם הראשונית והאותנטית. נעשה שימוש נרחב בעצי שורש המשדרים נוכחות ובמרקם שלהם נוכחים הגידים ועיניי העץ. מרביתם על טהרת צבעוניות כהה ודרמטית כמו אפור וחאקי וצבעוניות בהירה תבוא לידי ביטוי במשטחי העבודה והחיפויים. הם אינם חוששים לשלב באותה צבעוניות כהה גם משטחי בזלת וכד' בזכות העובדה שמדובר בחלל גדול שהכל מותר בו.