משרד השיכון מודיע כי הוגשה תביעה ראשונה על סך של מעל ל-100,000 ₪ כנגד חברת “זיפ תמ”א 38 בורכוב 14-16 פתח-תקווה” אשר איחרה בעשרה חודשים במסירת דירות הנועדו לדיירי דיור ציבורי . בנוסף, בימים הקרובים יעביר המשרד לפרקליטות המדינה חומרים להגשת תביעות מול שישה יזמים נוספים.
בכך מנסים במשרד להלחם בתופעה של מסירת חלק גדול מהדירות – בעיקר בפרויקטי דיירי הדיור הציבורי, באיחור. על פי הודעת המשרד, כלל הפיצויים שנגבים מהיזמים בגין איחורים- בין אם בהליך פשרה ובן אם בתביעה- יופנו כולם לקרן הדיור הציבורי.
ד”ר יפעת שאשא ביטון, שרת הבינוי והשיכון :”לא נסכים לכך שמשפחה תמתין עוד יום אחד נוסף מעבר להכרח, בשל איחור מסירה של יזם. אנו עומדים על הבטחת הזכויות של כלל רוכשי הדירות ולשיפור הנורמות הנוהגות בתחום, כך שיזמים יעמדו בלוחות הזמנים להם התחייבו כלפי הרוכש על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בדיירי הדיור הציבורי. בהנחייתי, פועלים אגף נכסים וממונה חוק המכר לעמוד על האינטרסים של המשרד והציבור. נמשיך לפעול עד השגת מלוא הפיצויים המגיעים על פי חוק.”
איחור במסירה – תופעה שבשגרה
בנימין דרייפוס, מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון: “במסגרת רכישה של דירות לדיור הציבורי, המשרד נחשף לתופעה של שגרה באיחור מסירת דירות לדיירים, ומאידך על כך שדיירים אינם מקבלים את הפיצוי כפי שנקבע בחוק המכר דירות אילולא התערבות בית המשפט.
אנו כמשרד נפעל בכל הדרכים החוקיות העומדות לרשותנו כדי לקבל את הפיצוי הקבוע בחוק מקבלנים ובנוסף נפעל בזמן הקרוב להגברת המודעות של רוכשי הדירות בשוק בכלל, לפיצויים הקיימים בחוק המכר ולזכויותיהם מכוח החוק, כדי שרוכשי דירות יממשו זכויותיהם”.
ממשרד השיכון נמסר עוד כי המשרד משקיע רבות בתחום הדיור הציבורי ורואה בו פרוייקט לאומי וחברתי בעל חשיבות עליונה לציבור הישראלי, ומשקיע מאמצים ומשאבים רבים לחיזוק ופיתוח מערך הדיור הציבורי. בהתאם לכך רכש המשרד בין השנים 2016-2019 למעלה מ-2,500 דירות עבור דיירי הדיור הציבורי, מתוכן כ-450 דירות חדשות, המהוות שדרוג משמעותי למלאי הדיור הציבורי ולשירות הניתן לדיירים, הן במיקום הדירות והן באיכותן. מעבר לדירות שנרכשו ישנן 318 דירות שהוקצו לדיור ציבורי במסגרת פרויקט “מחיר למשתכן” ביישובים שונים ברחבי הארץ.
גם בשיפוץ ואכלוס הדירות הושקעו משאבים חסרי תקדים, ונעשתה כברת דרך משמעותית עבור ולטובת הדיור הציבורי, ושיפוץ הדירות תוקצב בשנת 2019 בכ-140 מיליון ₪.
המשרד מעניק סיוע בשכר דירה למעל 170,000 משקי בית בישראל, ביניהם מספר מסלולי סיוע המיועדים לדרי רחוב, נשים נפגעות אלימות במשפחה ואימהות חד הוריות. בנוסף הוחלט בחודש מרץ 2019 כי זכאי הסיוע בשכר דירה יהיו זכאים להגדלה תקציבית בהיקף של 18.6 מיליון ₪.
למעלה מ-70% מהדירות נמסרו באיחור
חוק המכר (דירות), התשל”ג-1973 קובע כי מוכר דירה כהגדרתו בחוק, המאחר במסירת הדירה לרשות הקונה, נדרש לשלם פיצויים לקונה החל מהיום ה-61 לאיחור ועל כל תקופת האיחור החל מהמועד החוזי למסירת הדירה ועד להעמדת הדירה לרשותו.
במסגרת בדיקה אשר בוצעה בשיתוף אגף נכסים של המשרד וממונה חוק המכר, נמצא כי למעלה מ-70% מהדירות החדשות אשר נקנו למאגר הדיור הציבורי, נמסרו באיחור. בכמה מקרים עד כה, הגיע המשרד לסיכום עם היזמים בגין הפיצויים המגיעים לו, והפיצויים הופנו בחזרה לקרן הדיור הציבורי לטובת רכישת דירות נוספות עבור הדיור הציבורי. לראשונה, בעקבות חוסר נכונות של מספר יזמים לשלם פיצוי בגין האיחור, פנה משרד הבינוי והשיכון ליחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה בבקשה להגשת תביעות למימוש זכויות המשרד על פי חוק. בשבוע שעבר הוגשה תביעה ראשונה על סך של מעל ל-100,000 ₪ כנגד חברת “זיפ תמ”א 38 בורכוב 14-16 פתח-תקווה” אשר איחרה בעשרה חודשים במסירת הדירות לרשות המשרד. כמו כן, בימים הקרובים יעביר המשרד לפרקליטות המדינה חומרים להגשת תביעות מול שישה יזמים נוספים.